Air Fryer: Αυτό είναι το κλασικό λάθος με τη φριτέζα αέρος - Μπορεί να αποβεί μοιραίο
Το Air fryer είναι ένα «θαύμα» της κουζίνας που έχει μεταμορφώσει το τοπίο της οικιακής μαγειρικής, κάνοντας την προετοιμασία του γεύματος παιχνιδάκι μετά από μια κουραστική μέρα. Από τις κορυφαίες μέχρι τα οικονομικά μοντέλα, οι συσκευές αυτές έχουν γίνει βασικό στοιχείο στα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, εν μέσω της ευκολίας και της αποτελεσματικότητας που προσφέρουν, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας που πρέπει να προσέξει κάθε ιδιοκτήτης φριτέζας αέρος.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, τα air fryer έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα μόνο την τελευταία δεκαετία, με εκατομμύρια ανθρώπους να τα προτιμούν για γρήγορο και οικονομικό μαγείρεμα, όπως γράφει το LADBible.
Τώρα μια νέα έρευνα σε 500 ανθρώπους αποκάλυψε ότι πολλοί διακινδυνεύουν σοβαρή ζημιά, ακόμα και εκτεταμένη πυρκαγιά στο σπίτι τους λόγω του πώς -και πού- χρησιμοποιούν τις φριτέζες τους.
Το «εμπρηστικό» λάθος με το air fryer
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 56% των ανθρώπων χρησιμοποιούν τη φριτέζα τους ακριβώς κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας τους. Είναι παρόμοιο και για όσους έχουν βραστήρα, με το 67% να παραδέχεται ότι το κάνει αυτό.
H ζημιά λόγω αυτού μπορεί να είναι σοβαρή, καθώς οι φριτέζες απαιτούν καλό αερισμό και χώρο για να μαγειρέψουν με ασφάλεια τα τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την κουζίνα, λόγω της θερμότητας που παράγουν. Για αυτό χρειάζονται άφθονο χώρο για τη σωστή κυκλοφορία του αέρα και την αποτροπή υπερθέρμανσης της συσκευής.
Το ελάχιστο που μπορεί να περιμένετε είναι να αποχρωματιστούν και να παραμορφωθούν τα ντουλάπια της κουζίνας σας, αν εκτίθενται συχνά στη θερμότητα και τους υδρατμούς που αποβάλλει το air fryer.
Το χειρότερο είναι βέβαια η πυρκαγιά, αν κάποιο από τα επηρεασμένα υλικά είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο.
Για αυτό, οι φριτέζες αέρα θα πρέπει να τοποθετούνται σε ανοιχτό πάγκο μακριά από τοίχους και γωνίες και ιδανικά πάνω σε μία επιφάνεια ανθεκτική στη θερμότητα.