Air Fryer: Τα 5 «αθώα» αλλά «καταστροφικά» λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις στη φριτέζα αέρος
Δείτε παρακάτω μερικά λάθη που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η φριτέζα αέρος (Air fryer) είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής συσκευή τα τελευταία χρόνια και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να μας απασχολεί έντονα στο άμεσο μέλλον. Έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το καταναλωτικό κοινό αφού προσφέρει εξίσου νόστιμα πιάτα με τις κλασικές μεθόδους με πολύ πιο γρήγορο, υγιεινό τρόπο και φυσικά με μειωμένη κατανάλωση ρεύματος. Ωστόσο, βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της και στο μαγείρεμα των υλικών. Γιατί κάηκε το φαγητό;, γιατί παραψήθηκε από την μία πλευρά και από την άλλη έμεινε ωμό;
Η απάντηση, τις περισσότερες φορές, βρίσκεται στην άγνοια των καταναλωτών για μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται κυρίως με τον σωστό τρόπο χρήσης της (πχ. τη χωρητικότητα του καλαθιού της φριτέζας, την προθέρμανση της συσκευής κ.ά.) ή το σωστό μαγείρεμα του φαγητού (π.χ. θερμοκρασία ψησίματος, χρήση λιπαρών ουσιών κ.ά.). Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται για να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη, είναι να μάθετε όλα τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε τη φριτέζα σας καλύτερα.
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα αναλύσουμε τα 5 πιο συχνά λάθη που πρέπει να προσέξετε όταν χρησιμοποιείτε τη φριτέζα αέρος.
Τα 5 πιο συχνά λάθη στη χρήση του Air fryer
Δεν την προθερμαίνετε
Ακριβώς όπως η προθέρμανση είναι απαραίτητη όταν χρησιμοποιείτε φούρνο, το ίδιο συμβαίνει και όταν μαγειρεύετε σε φριτέζα αέρος. Οι περισσότεροι συχνά παραλείπουν αυτό το βήμα και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η προθέρμανση είναι απαραίτητη, καθώς επιτρέπει στη φριτέζα αέρα να ζεσταθεί πριν βάλετε το φαγητό μέσα σε αυτήν. Εάν είναι πολύ κρύο, μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο μαγείρεμα.
Δεν βάζετε καθόλου λάδι ή το παρακάνετε
Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη περίπτωση. Η φριτέζα αέρος έχει πολυδιαφημιστεί για τη δυνατότητα που μας παρέχει να απολαύσουμε πεντανόστιμα υγιεινά γεύματα με ελάχιστες θερμίδες. Αυτό δε συνεπάγεται την παντελή απουσία λαδιού. Στην πραγματικότητα ακόμα και ελάχιστη ποσότητα λιπαρής ουσίας -στην περίπτωση της φριτέζας επιλέγουμε λάδι και όχι βούτυρο για καλύτερα αποτελέσματα- όχι μόνο δεν μας φορτώνει θερμίδες, αλλά ψήνει και νοστιμίζει καλύτερα το φαγητό. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να προσθέσετε 1 1/2 κουτ. σούπας στο καλάθι γεμάτο πατάτες ή ραντίστε τις με σπρέι λαδιού.
Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα λαδιού επίσης δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Συνεπώς, δεν θα έχετε στο τραπέζι σας το υγιεινό γεύμα που θέλετε ενώ επιπλέον το ζεστό λάδι σε περίσσια ποσότητα πιθανότατα να υπερθερμάνει τη συσκευή σας.
Δεν τσεκάρετε το φαγητό
Πολύ συχνό λάθος που είναι αναμενόμενο να αφήνει τα φαγητά σας μισομαγειρεμένα ή εντελώς καμένα είναι όταν ξεχνάτε να τα τσεκάρετε, κάτι που θα κάνατε αν μαγειρεύατε στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.
Οι περισσότεροι απλά προσθέτουν το φαγητό στον κάδο, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία για να ψηθεί και το ξεχνάνε. Εάν δεν αναποδογυρίσετε το φαγητό, δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές ή μπορεί να παραψηθεί από τη μία και από την άλλη να μείνει ωμό, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε.
Φριτέζα σε λάθος μέγεθος
Η αγορά φριτέζας αέρος που καλύπτει τις ανάγκες σας είναι το άλφα και το ωμέγα για μια ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πριν αγοράσετε τη συσκευή, σιγουρευτείτε πως έχετε κάνει προηγουμένως μια καλή έρευνα αγοράς σχετικά με τα μεγέθη που είναι διαθέσιμα και παράλληλα αναλογιστείτε ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες σε ποσότητα φαγητού σε καθημερινή βάση.
Μισοάδειο ή πολύ γεμάτο καλάθι
Το μαγείρεμα απαιτεί υπομονή και σε κανέναν δεν αρέσει να περνά πολλές ώρες στην κουζίνα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσετε υπερβολικά το καλάθι της φριτέζας. Μπορεί να νομίζετε ότι έτσι θα εξοικονομήσετε χρόνο, ωστόσο αυτό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα παραγεμίζοντας το καλάθι, δεν αφήνετε τον αέρα να περάσει με τον σωστό τρόπο ανάμεσα από τα υλικά και έτσι δεν ψήνονται ομοιόμορφα. Επομένως ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία.
Αν από την άλλη, μαγειρεύετε με λίγα υλικά, αυτό θα σας κοστίσει κόπο, χρόνο και οπωσδήποτε χρήμα, αφού θα χρειαστεί να μαγειρέψετε σε πολλές δόσεις το φαγητό σας.