Το αθώο «αξεσουάρ» που έχουμε όλοι στο συρτάρι της κουζίνας μας «εγκυμονεί» κινδύνους, λένε ειδικοί
Η χρήση αλουμινόχαρτου για την προετοιμασία των γευμάτων είναι πολύ διαδεδομένη στα σπίτια, υπάρχουν όμως ορισμένοι κίνδυνοι που μέχρι σήμερα πιθανόν να μην γνωρίζατε.
Το αλουμινόχαρτο είναι ένα από τα απαραίτητα «αξεσουάρ» που έχουμε στην κουζίνα μας και οι περισσότεροι φροντίζουμε να μην μας λείπει ποτέ από το συρτάρι μας.
Το χρησιμοποιούμε για να τυλίξουμε το τοστ που θα πάρουμε μαζί μας στη δουλειά, για να σκεπάσουμε το ταψί με το φαγητό ή το γλυκό που θα μπει στο ψυγείο, για να μη χαλάσει.
Στο διαδίκτυο μάλιστα κυκλοφορούν ακόμα περισσότερες χρήσεις του αλουμινόχαρτου και εκτός κουζίνας με επικρατέστερη την ιδιότητα του αλουμινόχαρτου στο καθάρισμα μέσω τριβής. Ωστόσο μια ακόμα σημαντική χρήση του αλουμινόχαρτου είναι στο μαγείρεμα. Πόσο ασφαλές είναι όμως αυτό;
Γενικά, ενώ είναι ασφαλής η χρήση του αλουμινόχαρτου στον φούρνο σε θερμοκρασίες έως 200 βαθμούς κελσίου, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
«Οι υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά με όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή ή το ξύδι, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας» δήλωσε ο Darin Detwiler , πρόεδρος του Προγράμματος Ασφάλειας Τροφίμων της Εθνικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Υγείας.
Όταν καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα τροφίμων που ψήνονται με φύλλο αλουμινίου, μπορεί να προκύψουν πιθανές ανησυχίες όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες σύμφωνα με την New York Post.
Ακόμη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταναλώσουν μαζί και το αλουμινόχαρτο χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ωστόσο, το αλουμίνιο συνήθως φεύγει από το σώμα σας γρήγορα μέσω της ούρησης και της αφόδευσης.
Ποια φαγητά δεν πρέπει να μαγειρεύετε σε αλουμινόχαρτο
«Αποφύγετε να μαγειρεύετε ή να αποθηκεύετε όξινα ή αλμυρά τρόφιμα σε αλουμινόχαρτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα» , εξήγησε στο κατάστημα η Jessica Gavin , πιστοποιημένη επιστήμονας τροφίμων και μαγειρική.
«Όταν ψήνουμε μπισκότα σε δίσκο με αλουμινόχαρτο, πολύ λίγο αλουμίνιο μεταφέρεται γιατί το φαγητό είναι στεγνό και δεν έρχεται σε επαφή με το αλουμινόχαρτο για πολύ. Είναι επίσης ιδανικό για εργασίες με υψηλή θερμοκρασία όπως το ψήσιμο λαχανικών και κρεάτων ή το ψήσιμο μπέικον», πρότεινε η Gavin.
Πάντως, ο κίνδυνος από το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο είναι χαμηλός, καθώς μόνο το 4% περίπου της πρόσληψης αλουμινίου προέρχεται από είδη όπως σκεύη, δίσκους ψησίματος ή αλουμινόχαρτο.