Air Fryer: Το ιδανικό σημείο τοποθέτησής του για ακόμα πιο οικονομικό μαγείρεμα!
Δείτε πως πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα αλλάζοντας απλά θέση στο air fryer
Aντικείμενο «πόθου» αποτελούν το τελευταίο διάστημα οι φριτέζες αέρος ή αλλιώς τα air fryers. Πρόκειται για ένα «θαύμα» της κουζίνας που έχει μεταμορφώσει το τοπίο της οικιακής μαγειρικής, κάνοντας την προετοιμασία του γεύματος παιχνιδάκι. Από τα κορυφαία μέχρι τα πιο οικονομικά μοντέλα, το μαγειρικό αυτό gadget έχει γίνει απαραίτητο για πολλές οικογένειες, αφού χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια και παράλληλα αποτελεί έναν πολύ πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αντικαταστήσει τον φούρνο με φριτέζα αέρος σε μια προσπάθεια να κρατήσουν υπό έλεγχο το κόστος του ρεύματος κάθε μήνα.
Αυτό που όμως οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε είναι πως η ακριβής θέση του air fryer στην κουζίνα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος. Ο Nicholas Auckland, από το Trade Radiators, ανέφερε στη The Sun πως τα νοικοκυριά πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το σημείο όπου θα τοποθετηθεί η φριτέζα αέρος.
«Οι φριτέζες αέρος πρέπει να τοποθετούνται σε ανθεκτικούς στη θερμότητα πάγκους κουζίνας και τουλάχιστον 13 εκατοστά μακριά από τον τοίχο και άλλες συσκευές/αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες 200 C στο εσωτερικό, επομένως εκπέμπουν πολλή θερμότητα και πρέπει να φυλάσσονται μακριά από μη ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά για να αποφευχθεί η καύση», τονίζει ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια φριτέζα αέρος 1.000 W απαιτεί περίπου 45 λεπτά λειτουργίας για να ψήσει ένα ολόκληρο κοτόπουλο, ανάλογα πάντα με το μέγεθος. Αν υπολογίσεις το ρεύμα που καις σε μηνιαία βάση το ποσό μπορεί να αγγίζει τα 40 ευρώ. Έρευνες αποδεικνύουν πως μια φριτέζα αέρος απαιτεί κατά μέσο όρο λιγότερο από το μισό ηλεκτρικό ρεύμα για να μαγειρέψει την ίδια ποσότητα φαγητού, εάν τη συγκρίνουμε με τον φούρνο.
Ωστόσο, ο Nicholas επισήμανε πως δεν είναι μόνο η θέση της φριτέζας αέρος που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση της. Όπως είπε υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα το πόσο συχνά καθαρίζεται αλλά και το πόσο γεμάτος είναι ο κάδος της, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.