Air Fryer: Το φαγητό που «καίει» την φριτέζα αέρος και το λάθος που «φουσκώνει» την τσέπη μας
Ο κίνδυνος που κρύβει το Air Fryer - Ποιο φαγητό «απαγορεύεται» και πως μπορούμε να αποφύγουμε τη σπατάλη
Οι φριτέζες αέρος έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. Και όχι άδικα. Μας εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και πολλή ακαταστασία στην κουζίνα. Ταυτόχρονα, το μαγείρεμα στον αέρα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή γιατί ουσιαστικά εξαλείφει τα πρόσθετα έλαια. Ωστόσο, όπως γράφει και το LADBible, ειδικοί προειδοποιούν πώς η συσκευή αυτή δεν είναι πανάκεια, αφού για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη, θα πρέπει να κάνουμε λελογισμένη χρήση της, και να προσέχουμε τι βάζουμε στον κάδο μαγειρέματος.
Ειδικότερα, η διαιτολόγος Brenda Peralta εξήγησε ότι το μαγείρεμα μπέικον και παρόμοιων αλλαντικών σε φριτέζα αέρος μπορεί να προκαλέσει χάος στην κουζίνα, καταρρίπτοντας στην ουσία την χρησιμότητά της. Αυτό διότι το μπέικον είναι ένα κομμάτι του χοίρου με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν και οι φριτέζες αέρος έχουν έναν μικρό κάδο διαλογής για να συγκεντρώνουν τα περιττά λίπη από το μαγείρεμα, το μπέικον περιέχει υπερβολική ποσότητα, με αποτέλεσμα επίσης να τα αποβάλλει πιο γρήγορα.
Ως αποτέλεσμα, πολλές φορές τα λίπη που συσσωρεύονται μέσα στη φριτέζα καταλήγουν να καίγονται, εκλύοντας έναν πυκνό καπνό όταν ανοίξουμε τη συσκευή, μετατρέποντας την κουζίνα σε «τεκέ».
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν και για την ορθή χρήση της φριτέζας αέρος. Αν και θεωρείται εξαιρετικά οικονομική συσκευή, αναλογικά με την ποσότητα που μαγειρεύει, ένα «τσουχτερό» για τις τσέπες μας λάθος είναι όταν την αφήνουμε στην πρίζα.
Ο James Longley, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας αξιολόγησης συσκευών Utility Bidder, λέει επ' αυτού: «Οι φριτέζες, όπως πολλές άλλες συσκευές κουζίνας, συνεχίζουν να αντλούν ηλεκτρισμό ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργά, αν παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα».
«Αν και η κατανάλωση ρεύματος όταν είναι απενεργοποιημένη είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με όταν η συσκευή μαγειρεύει ενεργά, μπορεί να συμβάλει μακροχρόνια στη σπατάλη και να δημιουργήσει πιθανούς κινδύνους ασφαλείας εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη».