Το τρόφιμο που βάζει «φρένο» στις ιώσεις και την οστεοπόρωση - Με ποιο κόλπο θα το ενισχύσετε
Είναι ό,τι πιο δραστικό έχει το «φαρμακείο» της φύσης για τη γρίπη και την οστεοπόρωση. Με ποιο τρικ θα θωρακίσετε τον οργανισμό σας.
Ο σολομός είναι ένα από τα πιο ακριβά ψάρια, αλλά όχι άδικα, γιατί είναι από τα πιο θρεπτικά. Τα 100 γραμμάρια άγριου, ωμού σολομού του Ατλαντικού περιέχουν 142 θερμίδες με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, 6 γραμμάρια λιπαρών εκ των οποίων μόνο το 1 είναι κορεσμένα, 13,1 μg βιταμίνης D (65% της ημερήσιας ανάγκης), βιταμίνες B12, B6 και B3 (νιασίνη), σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων (σεληνίου, νατρίου, μαγνησίου και φωσφόρου) και 2,3-2,5 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, η περιεκτικότητα του σολομού σε βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική, γιατί αυτή η βιταμίνη προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, γρίπη και πνευμονία. Ειδικά τώρα τον χειμώνα, που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη, ο οργανισμός σας χρειάζεται διατροφική ενίσχυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσληψη της βιταμίνης D αυξάνεται όταν η διατροφή σας περιέχει υγιή λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρικ για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.
Αν ο άγριος σολομός σάς φαίνεται ακριβός, τότε μπορείτε να αγοράσετε σολομό ιχθυοτροφείου, ο οποίος έχει λίγο λιγότερη βιταμίνη D και λίγο περισσότερα ω-6 λιπαρά. Συνδυάζοντας τον σολομό ιχθυοτροφείου με άλλες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, όπως κρόκους αυγών, γάλα, χυμό πορτοκάλι, δημητριακά, μανιτάρια, βοδινό συκώτι και τυρί τσένταρ, μπορείτε να προστατέψετε τον οργανισμό σας από κρυολογήματα.
Η βιταμίνη D, όμως, έχει πολλαπλά οφέλη: επιβραδύνει την οστεοπόρωση προστατεύοντας από κατάγματα στους ενήλικες, μειώνει την εξασθένιση των οστών που προκαλεί αδυναμία και αντιμετωπίζει τις μυαλγίες που ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους. Παράλληλα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της εποχικής κατάθλιψης, του άγχους και των μεταπτώσεων της διάθεσης. Δείτε περισσότερα για τη βιταμίνη D στο παρακάτω βίντεο.