Το απλό μαγειρικό κόλπο που «εξαφανίζει» την χοληστερόλη - Αφιέρωσε μόνο 10 λεπτά
Μειώστε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και άρα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, με απλές μικρές αλλαγές στο μαγείρεμα.
Κόβεις το κρεμμύδι, βάζεις το τηγάνι στην κουζίνα και ξεκινάς αμέσως το μαγείρεμα; Αν ναι, ίσως χάνεις μια μοναδική ευκαιρία να κάνεις το φαγητό σου όχι μόνο πιο υγιεινό αλλά και πιο ευεργετικό για την καρδιά σου.
Όπως διαβάζουμε στην Daily Express σύμφωνα με τον διάσημο διατροφολόγο και καθηγητή Tim Spector, υπάρχει ένας απλός τρόπος να απογειώσεις τη θρεπτική αξία των λαχανικών σου: άφησέ τα να «ξεκουραστούν» στον πάγκο πριν τα μαγειρέψεις.
Μπορεί να ακούγεται απλό – ίσως και παράξενο – αλλά αυτό το διάλειμμα πριν το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σου, να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα σου και να κάνει καλό στην καρδιά σου. Πώς λειτουργεί αυτό το «μαγειρικό hack» και τι άλλα tips έχει να προτείνει ο Spector για μια πιο υγιεινή ζωή;
Σύμφωνα με την έρευνά του, αφήνοντας τα ψιλοκομμένα λαχανικά όπως κρεμμύδι, σκόρδο, μπρόκολο ή λάχανο στον πάγκο της κουζίνας για 5-10 λεπτά πριν τα μαγειρέψεις, μπορείς να ενισχύσεις τη θρεπτική τους αξία και να βοηθήσεις στη μείωση της χοληστερόλης και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
Γιατί να αφήνεις τα λαχανικά σου να «ξεκουραστούν»;
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Spector, τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε μια ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνει τη χοληστερίνη. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: Το μαγείρεμα καταστρέφει το ένζυμο μυροσινάση, από το οποίο προέρχεται η σουλφοραφάνη.
Εδώ έρχεται το τρικ που προτείνει ο Spector. Αν αφήσεις τα λαχανικά σου να «ξεκουραστούν» για λίγα λεπτά αφού τα κόψεις, δίνεις χρόνο στη σουλφοραφάνη να ενεργοποιηθεί και να παραμείνει σταθερή, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Έτσι, τα λαχανικά σου παραμένουν πιο θρεπτικά και προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία σου.