Το ταπεινό σκόρδο και τα «θαύματά» του στην υγεία
Η σκορδαλιά δεν είναι απλώς το «ταίρι» του μπακαλιάρου στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, είναι ένα λαχανικό με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
![Caption Caption](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/72/04pixabay.jpg)
Το σκόρδο, βασικό συστατικό της σκορδαλιάς, αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό της φύσης για τον άνθρωπο, χάρη στις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες που οφείλονται κυρίως στις θειούχες ενώσεις που παράγονται όταν το σκόρδο τεμαχίζεται, θρυμματίζεται ή μασιέται. Η πιο γνωστή από αυτές τις ενώσεις είναι η αλλισίνη. Ωστόσο, η αλλισίνη είναι ασταθής και υπάρχει για λίγη ώρα μόλις το φρέσκο σκόρδο κοπεί ή θρυμματιστεί. Άλλες δραστικές ουσίες που προσφέρουν τα οφέλη του σκόρδου είναι το διαλλυλο-δισουλφίδιο, μια ελαιοδιαλυτή ένωση οργανοθείου που παράγεται κατά την αποσύνθεση της αλλισίνης, καθώς και η S-αλλυλ-κυστεΐνη. Το σκόρδο περιέχει επίσης πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες, γερμάνιο, λευκωματούχες, λιπαρές και αμυλώδεις ουσίες και κυτταρίνη. Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου απορροφώνται από το λεπτό έντερο και κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας διάφορες λειτουργίες.
Διατροφική αξία του σκόρδου
Το σκόρδο θεωρείται δικαίως υπερτροφή (super-food), καθώς περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες σε μεγάλες ποσότητες για κάθε γραμμάριο.
Μια σκελίδα ωμού σκόρδου (3 γρ) περιέχει:
- Μαγγάνιο: 2% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
- Βιταμίνη B6: 2% της ΣΗΔ
- Βιταμίνη C: 1% της ΣΗΔ
- Σελήνιο: 1% της ΣΗΔ
- Φυτικές ίνες: 0,06 γρ
Μια μέση σκελίδα περιέχει 4,5 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο υδατανθράκων.
Το αιθέριο έλαιο του σκόρδου περιέχει αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, B1, B2, B3, B6, C και Ε. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως φυσική πολυβιταμίνη λόγω της ποικιλίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.
Ιδιότητες και δράση του σκόρδου στον οργανισμό
Ακολουθούν οι βασικές ιδιότητες του σκόρδου σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες που έχουν διεξαχθεί.
Διαβάστε περισσότερα για το σκόρδο και τα οφέλη του στην υγεία.