Το υπέροχο ψάρι που είναι σύμμαχός μας κατά της αρτηριακής υπέρτασης
Περί χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, πίεσης και άλλων... δαιμονίων που προέρχονται από την κακή διατροφή, και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.
Στην κατηγορία «ό,τι κολυμπάει» εντάσσονται τα ψάρια και κυρίως αυτά που έχουν στα συστατικά τα πασίγνωστα πλέον Ω-3 λιπαρά, όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός κ.ά., ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με μελέτες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η καθημερινή κατανάλωση έστω και 3 γραμμαρίων Ω-3 λιπαρών, που αντιστοιχεί σε ποσότητα κατανάλωσης από 110 έως 114 γραμμάρια σολομού, θεωρείται αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το μέσο συμπλήρωμα ιχθυελαίου κουβαλά κατά μέσο όρο 300 mg Ω-3 ανά χάπι. Υπενθυμίζεται ότι τα Ω-3 λιπαρά έχουν συνδεθεί και με αυξημένες γνωστικές επιδόσεις.
Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης
Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association συνδύασε δεδομένα από 71 κλινικές δοκιμές, μελετώντας τη σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης και Ω-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA σε ενήλικες με ή χωρίς αρτηριακή πίεση ή διαταραχές στη χοληστερίνη.
Διαβάστε περισσότερα για τον σολομό και τα διατροφικά του οφέλη.