Αντιοξειδωτικά στα πιάτα μας - Ποια είναι τα πιο ισχυρά και σε ποια τρόφιμα θα τα βρούμε
Οι αντιοξεδωτικές ουσίες όπως όπως οι βιταμίνες C, E και Α που περιέχουν πολλές από τις τροφές, αποτελούν τα γερά θέμελια.
Μέσω της καθημερινής διατροφής μας αλλά και των συμπληρωμάτων που ίσως καταναλώνουμε, μπορούμε να «εφοδιάσουμε» τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά και να ενισχύσουμε την προστασία του.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα, προλαμβάνοντας την οξείδωση και πολλές ασθένειες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες αν τα επίπεδά τους γίνουν υψηλά, ενώ συνδέονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Παρ' όλα αυτά, το σώμα διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς άμυνας για να κρατήσει υπό έλεγχο τις ελεύθερες ρίζες.
Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά. Ορισμένες βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, Ε και C, είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά, και θα τις δούμε παρακάτω. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή τροφίμων, καθώς αυξάνουν τη διάρκεια ζωής τους.
Ποια αντιοξειδωτικά γνωρίζουμε;
Τα αντιοξειδωτικά κατηγοριοποιούνται σε υδατοδιαλυτά ή λιποδιαλυτά. Τα υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά δρουν στο υγρό εντός και εκτός των κυττάρων, ενώ τα λιποδιαλυτά κυρίως στις κυτταρικές μεμβράνες.
Μεταξύ των πιο γνωστών αντιοξειδωτικών που συναντάμε είναι:
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη E
- Βιταμίνη A
- Λυκοπένιο
- Λουτεΐνη
- Σελήνιο
Πολλές ουσίες που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά έχουν και άλλες σημαντικές ιδιότητες. Ενδεικτικά, τα κουρκουμινοειδή στον κουρκουμά ή/και στο παρθένο ελαιόλαδο, πέρα από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ορισμένα από τα βασικά οφέλη των αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν:
- Μείωση του οξειδωτικού στρες
- Πρόληψη του καρκίνου
- Μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης παθήσεων στα μάτια (καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας)
- Βελτίωση της υγείας του δέρματος
- Ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου
- Μείωση των φλεγμονών
- Υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου
Διαβάστε περισσότερα για τα αντιοξειδωτικά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν!