Πώς με μια απλή προσθήκη στη διατροφή σου μπορείς να «φρενάρεις» την κατάθλιψη
Έρευνα έδειξε ότι οσοι καταναλώνουν τακτικά ημιαποβουτυρωμένο γάλα έχουν 16% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Πολλές φορές οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκινούν από τα πιο απλά πράγματα. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μια φαινομενικά απλή καθημερινή συνήθεια θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην ψυχική σου υγεία; Κι όμως, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτό το φαινομενικά ασήμαντο βήμα μπορεί να είναι σωτήριο για τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, ανέλυσε δεδομένα από 357.568 άτομα ηλικίας 36-73 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 13 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, περίπου 13.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη και άλλοι τόσοι με άγχος.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ημιαποβουτυρωμένο γάλα έχουν 16% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και 29% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άγχος, συγκριτικά με άτομα που δεν πίνουν καθόλου γάλα.
Γιατί το ημιαποβουτυρωμένο γάλα είναι καλύτερο;
Η έρευνα κατέληξε στο ότι τα οφέλη του ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος υπερτερούν τόσο του πλήρους (ολόπαχου) όσο και του εντελώς αποβουτυρωμένου γάλακτος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Southern Medical University της Κίνας, το «προφίλ λιπαρών οξέων» του ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος είναι πιθανό να παρέχει μεγαλύτερη προστασία στον εγκέφαλο.
Το συγκεκριμένο είδος γάλακτος φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που είναι γνωστές ως «ορμόνες της καλής διάθεσης». Αυτή η ισορροπία λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τόσο για κατάθλιψη όσο και για άγχος.