Το «μυστικό» της μακροζωίας κρύβεται στο ψυγείο σας - Η απόλυτη τροφή για κάθε πάθηση!
Το κατακόκκινο φθινοπωρινό λαχανικό σύμμαχος της υγείας μας – Τα οφέλη της υπερτροφής
Το ενδιαφέρον - από τους καθημερινούς ανθρώπους μέχρι τους ερευνητές- για το τι χρειάζεται για να ζήσει κανείς μια μακρά, υγιή ζωή ολοένα και αυξάνεται. Από βιβλία μαγειρικής μέχρι ερευνητικές εργασίες και εκατοντάδες άρθρα στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google, ο όγκος των πληροφοριών που μπορείτε να λάβετε είναι τεράστιος.
Όμως ένας ηλικιωμένος άνδρας, γιορτάζοντας τα 100α γενέθλιά του αποκάλυψε το δικό του ασυνήθιστο αλμυρό «μυστικό» για τη μακροζωία. Ένα superfod που συνήθιζε να καταναλώνει τακτικά από τότε που ήταν ακόμα παιδί. Και ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το παντζάρι.
Τα παντζάρια έχουν πάρει πλέον τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη διατροφή, καθώς χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, χυμούς, σούπες και πολλές ακόμη συνταγές. Όπως διαβάζουμε στη Daily Express το παντζάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, σιδήρου, καλίου, μαγγανίου και βιταμίνης C. Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα, βεταΐνη, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά όπως βεταλαΐνες και βητακυανίνη. Οι βεταλαΐνες είναι χρωστικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις, γνωστικές βλάβες, αντικαρκινικές και αντιηπατίτιδας ιδιότητες - χρησιμοποιούνται συχνά ως φαρμακευτικοί παράγοντες και συμπληρώματα διατροφής.
Τα οφέλη της υπερτροφής του παντζαριού για την υγεία
Η βητακυανίνη, η οποία δίνει στο παντζάρι το πλούσιο χρώμα του, θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Τα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της κυτταρικής βλάβης.
Τέλος, τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο. Τα παντζάρια περιέχουν ακόμη γλουταμίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για τη διατήρηση της επένδυσης του εντέρου μας. Θεωρείται ότι η γλουταμίνη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία του βλεννογόνου του εντέρου από τραυματισμούς και στρες.
Μελέτες δείχνουν ότι η ένταξη παντζαριών στη διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου – μια περιοχή που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη. Περαιτέρω μελέτες δείχνουν επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών φαίνεται να οδηγεί σε σημαντική βελτίωση των κινητικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αντίδρασης.