Taste Atlas: To κλασικό ελληνικό πιάτο που βρίσκεται ανάμεσα στα 20 καλύτερα του κόσμου
Ποιο είναι το πιάτο που κατέλαβε την πρωτιά στη λίστα με τα 100 κορυφαία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ναπολιτάνικη πίτσα.
Η ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε η κορυφαία του κόσμου για το 2024, σύμφωνα με την αξιολόγηση των χρηστών του Taste Atlas, ενώ στη λίστα με τα καλύτερα πιάτα από τις κουζίνες ολόκληρου του πλανήτη, κατάφερε να πλασαριστεί ένα κλασικό ελληνικό πιάτο, το οποίο προτιμούν οι... μερακλήδες.
Ο λόγος για τα αρνίσια παϊδάκια, που με βάση τις 367.847 πιστοποιημένες αξιολογήσεις για τα 11.258 πιάτα που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του Taste Atlas, κατέλαβαν τη 16η θέση. Το πιάτο που λατρεύουν οι απανταχού κρεατοφάγοι βαθμολογήθηκε με 4.56.
Όπως αναφέρει το Taste Atlas, πρόκειται για μία συνταγή «γνωστή για την πλούσια γεύση και την τρυφερή υφή. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται το τμήμα πλευρών του αρνιού. Η προετοιμασία ξεκινά με τη μαρινάδα, που αποτελείται συνήθως από ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο, μουστάρδα και ένα μείγμα βοτάνων όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Αυτή η μαρινάδα εμποτίζει το κρέας με αρωματικές γεύσεις και το μαλακώνει. Τα παϊδάκια αρνιού στη συνέχεια ψήνονται ως την τελειότητα, συχνά σε φλόγα, η οποία προσδίδει μια χαρακτηριστική καπνιστή γεύση. Μαγειρεύονται μέχρι να φτάσουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο μαγειρέματος, συνήθως medium rare έως rare, διασφαλίζοντας ότι παραμένουν ζουμερά και γευστικά. Τα παϊδάκια συνήθως σερβίρονται με φέτες λεμονιού, που προσθέτουν μια φρέσκια, όξινη ισορροπία στο αρνί. Τυπικά συνοδευτικά περιλαμβάνουν ψητά λαχανικά, ελληνική σαλάτα ή τζατζίκι».
Στην πρώτη θέση της λίστας με τα κορυφαία 100 πιάτα του κόσμου βρίσκεται ένα πιάτο από την Κολομβία, το Lechona. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κολομβιανό πιάτο που αποτελείται από ένα ολόκληρο ψητό γουρούνι γεμιστό με κρεμμύδια, μπιζέλια, ρύζι, φρέσκα μυρωδικά και διάφορα μπαχαρικά. Το γουρούνι ψήνεται για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει το κρέας τρυφερό και χυμώδες. Το πιάτο παρασκευάζεται συνήθως σε μεγάλες γιορτές, αφού ένα Lechona μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 100 μερίδες.
Το συγκεκριμένο πιάτο μάλιστα, κατάφερε να αφήσει στη δεύτερη θέση την ναπολιτάνικη πίτσα.