Αυτά είναι τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου - Τέσσερα ελληνικά στη δεκάδα και μια αναπάντεχη απουσία
Στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκε για ακόμη μία χρονιά η ιταλική παρμεζάνα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία της φέτας από την πρώτη 50άδα.
Με την ελληνική κουζίνα να κατακτά τον τίτλο της κορυφαίας του κόσμου και τα παϊδάκια να πλασάρονται ανάμεσα στα καλύτερα πιάτα του πλανήτη, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να διαπρέψει και στον τομέα των τυριών, με τέσσερα ελληνικά να πλασάρονται στην κορυφαία δεκάδα της κατάταξης που ανακοίνωσε το Taste Atlas. Μιας κατάταξης ωστόσο, που προκάλεσε αίσθηση με την απουσία της φέτας από τις πρώτες θέσεις.
Με βάση 30.646 αξιολογήσεις ανάμεσα σε 1.397 καταγεγραμμένα τυριά, το καλύτερο τυρί στον κόσμο ψηφίστηκε η παρμεζάνα, με την πλούσια γεύση και την κοκκώδη υφή. Παράγεται αποκλειστικά στις ιταλικές επαρχίες Πάρμα, Ρέτζιο Εμίλια, Μόντενα και σε μέρη της Μπολόνια και της Πάντοβα και τηρεί τις παραδόσεις αιώνων. Η μοναδικότητά του έγκειται στην αυστηρή χρήση του τοπικού γάλακτος από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο, στη φυσική παλαίωση για τουλάχιστον 12 μήνες (συχνά έως 36 μήνες ή περισσότερο) και στην απουσία προσθέτων. Οι κρύσταλλοι που είναι γεμάτοι με umami, το έντονο άρωμα και η εξαιρετική ευελιξία του το καθιστούν γαστρονομικό θησαυρό, που εκτιμάται τόσο για σνακ όσο και για βελτιωτικό σε πιάτα παγκοσμίως.
Ελληνική «κατάληψη» στη δεκάδα
Στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν τέσσερα ελληνικά τυριά, με τη γραβιέρα Νάξου και το αρσενικό Νάξου στη 2η και 3η θέση. Ακολουθεί η γραβιέρα Κρήτης στην 8η θέση και η σφέλα στη 10η θέση.
Στη 19η θέση συναντάμε την κεφαλογραβιέρα και στην 21η το ανθότυρο. Ακολουθεί στην 26η το καλαθάκι Λήμνου, στην 28η η γραβιέρα Αγράφων και στην 29η το κρασοτύρι από την Κω. Στην 50άδα υπάρχει ακόμη το κασέρι (32), το κεφαλοτύρι (39) και το μετσοβόνε (49).
Η διάσημη ελληνική φέτα πάντως, έχει καταποντιστεί στην 76η θέση.