Taste Atlas: 9 ελληνικά πιάτα στα 100 καλύτερα φαγητά με ψητό κρέας
Ο διεθνής οδηγός φαγητών ασχολήθηκε με το ψητό κρέας αναδεικνύοντας 9 ελληνικές συνταγές στις 100 καλύτερες του κόσμου.
Για ακόμη μια φορά η ελληνική κουζίνα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των καλοφαγάδων με τις συνταγές να βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ο μαγειρικός οδηγός Taste Atlas ανακοίνωσε τις 100 καλύτερες συνταγές ψητού κρέατος απ' όλα τα κράτη με την Ελλάδα να κατέχει 9 θέσεις.
Το καλύτερο ελληνικό έδεσμα όσον αφορά στο ψητό κρέας κατετάγη στη 18η θέση και δεν είναι άλλο από τα αρνίσια παϊδάκια τα οποία έλαβαν βαθμολογία 4,6.
Στην 23η θέση ακολουθεί το κοντοσούβλι το οποίο επίσης έλαβε βαθμολογία 4,6, με το Taste Atlas να παραθέτει τη συνταγή αλλά και τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να το καταναλώσει «Είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών. Σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδευόμενο από πίτα και τζατζίκι» σημειώνει ο οδηγός.
Λίγο πιο κάτω, στην 29η θέση εντοπίζουμε ο αξεπέραστος ελληνικός γύρος. Το έδεσμα έλαβε βαθμολογία 4.5 αστεράκια. «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα, που αποτελείται συνήθως από χοιρινό και κοτόπουλο μαγειρεμένο στη σούβλα. Τοποθετείται συνήθως σε πίτα μαζί με τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια».
Στη συνέχεια, στη θέση 55 φιγουράρει με 4.5 αστεράκια εξίσου το κλέφτικο. «Το όνομα προέρχεται από τους Κλέφτες, τους επαναστάτες του 1821, οι οποίοι μαγείρευαν το φαγητό υπόγεια, ώστε να μη διαφεύγουν αρώματα ή ατμοί, καθώς θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Μαγειρεύεται συνήθως με πατάτες που απορροφούν τους γευστικούς χυμούς του κρέατος. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινες πιπεριές και ντομάτες».
Κατεβαίνοντας κι άλλο στη λίστα, στην 83η θέση και στην 84η θέση βρίσκονται δυο Κρητικά πιάτα: Το αντικριστό και το τσιγαριστό τα οποία βαθμολογήθηκαν εξίσου με 4,5 αστεράκια από την κριτική επιτροπή.
Η γουρνοπούλα βρίσκεται στην 86η με 4.5 αστεράκια και ακολουθεί στην 87η, ο κόκορας κρασάτος με 4.5 αστεράκια αντίστοιχα.
Τελευταίο από τη λίστα με τα ελληνικά φαγητά αλλά πολυαγαπημένο στη χώρα, είναι το σουβλάκι που βρίσκεται στην 94η θέση με 4.4 αστεράκια.
Τα κορυφαία 5 πιάτα με ψητό κρέας
Η Lechona με βαθμολογία 4.8, το γεμιστό γουρούνι από την Κολομβία κατέλαβε την πρώτη θέση με βαθμολογία 4.8. Το χοιρινό γεμίζεται με κρεμμύδια, αρακά, ρύζι, φρέσκα βότανα και μπαχαρικά. Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της χώρας το οποίο παρασκευάζεται σε γιορτές και πανηγύρια.
Στη δεύτερη θέση έρχεται η πικάνια με βαθμολογία 4.7. Η προέλευσή του είναι από τη Βραζιλία και η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «picanha» δηλαδή την κοπή του βοδινού (ή αγελαδινού) κρέατος. , στο οπίσθιο σημείο της ράχης του ζώου όπου βρίσκεται το «καπάκι του κιλότου».
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ασάδο από την Αργεντινή με βαθμολογία 4.7. Σύμφωνα με τον οδηγό θεωρείται ως η επιτομή της αργεντίνικης γαστρονομίας και κουλτούρας.
Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το τηγανιτό κοτόπουλο Chikin από τη Νότια Κορέα με βαθμολογία 4.6. Το Chikin αποτελείται από κομμάτια κοτόπουλου που τηγανίζονται.
Στην πέμπτη θέση συναντάμε το φιλέτο κόντρα από τη Βραζιλία με βαθμολογία 4.7. Στην βραζιλιάνικη κουζίνα είναι η συγκεκριμένη κοπή του φιλέτου και του ribeye. Είναι τρυφερό, γευστικό και σουβλίζεται στη σχάρα.