Σαν σήμερα: Όταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας οδήγησε στη... Ρωσική Επανάσταση
Υπάρχει το ρητό πως πίσω από έναν σημαντικό άνδρα κρύβεται μια εξίσου σημαντική γυναίκα. Λίγοι όμως ξέρουν πως πίσω και από τις σημαντικές επαναστάσεις κρύβονται εξίσου σημαντικές γυναίκες.

Είναι ελάχιστα γνωστό το γεγονός πως η Ρωσική Επανάσταση του 1917 ξεκίνησε με μία πορεία γυναικών και όχι ανδρών.
Τότε, σαν σήμερα στις 8 Μαρτίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Για το σοσιαλιστικό ημερολόγιο αποτελούσε σημαντική ημέρα ήδη από τη θέσπισή της, ούτε μία δεκαετία νωρίτερα, το 1909. Το 1917 έλαβε χώρα μία σημαντική πορεία στην τότε ρωσική πρωτεύουσα της Αγίας Πετρούπολης. Μέχρι το μεσημέρι, ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων, ως επί το πλείστον γυναικών, είχε γεμίσει τη Nevsky Prospekt, την κεντρική λεωφόρο της πόλης. Πολλές ανέμιζαν πανό που ζητούσαν αλλαγές, κυρίως στη σίτιση: «Ταΐστε τα παιδιά των υπερασπιστών της πατρίδας».
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ασκούσε τρομακτική πίεση σε μία αναιμική οικονομία και ένας επερχόμενος λιμός φάνταζε αναπόφευκτος. Μέσα στο πυρετώδες και ασταθές κλίμα της Ρωσίας των αρχών του 20ού αιώνα, το ένα έφερε το άλλο και η κατάσταση άρχισε να «ξεφεύγει». Έτσι, οι εκκλήσεις για περισσότερο ψωμί έδωσαν σύντομα τη θέση τους σε συνθήματα όπως: «κάτω ο τσάρος».

Οι γυναίκες άνοιξαν τον χορό, ο στρατός ακολούθησε
Ο κυβερνήτης της πόλης παρατήρησε πως το πλήθος αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από «κοσμικές κυρίες, ακόμα περισσότερες χωρικές, φοιτήτριες και, σε σύγκριση με προγενέστερες διαδηλώσεις, πολύ λιγότερους εργάτες». Σύντομα, ωστόσο, στο πλευρό τους συντάχθηκαν πολλοί άνδρες, ενώ διάφορα επαναστατικά στοιχεία αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την αναταραχή.
Οι περισσότεροι έμπειροι στρατιώτες βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και όσοι συγκεντρώθηκαν για να διαλύσουν τη διαδήλωση δεν έτρεφαν ιδιαίτερη αγάπη για τις αρχές. Περαιτέρω, πολλοί ήταν δυσαρεστημένοι με την κακή κατάσταση του στρατού, οπότε πήγαν με το μέρος των διαδηλωτών, ενώ ολόκληρες μονάδες έκαναν ανταρσία.

Αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια άρχισαν να δέχονται επιθέσεις, ενώ οι επαναστάτες επέταξαν το περιεχόμενο των οπλοστασίων. Οι αναταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα μία εβδομάδα αργότερα ο τσάρος να εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον θρόνο.
Η προσωρινή κυβέρνηση που ανέλαβε, έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, όμως η ανικανότητά της να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε τρόφιμα και την ευρύτερη οικονομική κρίση οδήγησε αργότερα τον ίδιο χρόνο σε μία δεύτερη επανάσταση - την Οκτωβριανή Επανάσταση.
