ΠΙΣ για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Συχνές οι επιθέσεις σε γυναίκες γιατρούς, να αλλάξει η νοοτροπία
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει τις 15 γυναικοκτονίες που στιγμάτισαν την ελληνική κοινωνία το 2024.

Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, στέλνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει τις 15 γυναικοκτονίες που στιγμάτισαν την ελληνική κοινωνία το 2024 και δημιουργούν ερωτήματα τόσο για τη θέση όσο και την προστασία της γυναίκας. Παράλληλα, φέρνει στην επιφάνεια ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, ότι οι γυναίκες γιατροί γίνονται συχνότερα αποδέκτες φραστικών ή και σωματικών επιθέσεων από πολίτες.
Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του ΠΙΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:
Διεθνής Ημέρα Γυναικών 2025: «Για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια: Δικαιώματα- Ισότητα- Ενδυνάμωση»
Στις 8 Μαρτίου 2025 εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Γυναικών που έχει για το 2025 ως θέμα: «Για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια: Δικαιώματα. Ισότητα. Ενδυνάμωση».
Ειδικά για τις γυναίκες επιστήμονες τα εμπόδια που ορθώνονται κάθε φορά που τίθεται ζήτημα συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης αποτελούν χαρακτηριστικό πρόβλημα ανισότητας, καθώς ακόμα οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών υποχρεώσεων και καθώς περνούν τα χρόνια χρειάζονται περισσότερη στήριξη για να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στην Επιστήμη τους.
Το 2025 αποτελεί ιδιαίτερη χρονική συγκυρία καθώς σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της Διακήρυξης και Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Το έγγραφο αυτό είναι ευρέως αποδεκτό ως σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως, το οποίο μετέβαλε δραστικά την ατζέντα των δικαιωμάτων τους σε νομική προστασία, πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμμετοχή των νέων και αλλαγή κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων.
Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών αναγνωρίστηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 1977 και προέκυψε από τις δραστηριότητες των εργατικών κινημάτων στις αρχές του εικοστού αιώνα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Πριν το 1995 μόνο 12 χώρες είχαν θεσπίσει νομικές κυρώσεις κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Σήμερα, υπάρχουν 1.583 νομοθετικά μέτρα σε 193 χώρες, εκ των οποίων τα 354 αφορούν ειδικά την ενδοοικογενειακή βία. Μάλιστα, 112 χώρες διαθέτουν πλέον Εθνικά Σχέδια Δράσης για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.
Στην Ελλάδα, οι 15 γυναικοκτονίες που στιγμάτισαν την ελληνική κοινωνία το 2024, δημιουργούν ερωτήματα τόσο για τη θέση όσο και την προστασία της γυναίκας. Διότι, παρά την αυστηροποίηση των ποινών και την υιοθέτηση κάποιων μέτρων προστασίας, η βία αλλά και οι δολοφονίες δεν μειώνονται σε αριθμό και αγριότητα. Ομοίως, οι γυναίκες γιατροί γίνονται συχνότερα αποδέκτες φραστικών ή και σωματικών επιθέσεων από πολίτες. Η Πολιτεία θέσπισε για το συγκεκριμένο πρόβλημα πιο αυστηρές ποινές, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ν΄ αλλάξει πρώτα η νοοτροπία.