Σαν σήμερα ο πρώτος βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας έχασε το... κεφάλι του!
Τις τελευταίες ημέρες ένα από τα πρόσωπα της επικαιρότητας είναι ο Βρετανός Βασιλιάς Κάρολος Γ' και η νύφη του, Κέιτ Μίντλετον, μετά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν και τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν.
Πέραν όμως της περιπέτειας που πέρασε ο νυν βασιλιάς της Βρετανίας το όνομα «Κάρολος» μεσουρανούσε στην επικαιρότητα της χώρας και πριν... 375 χρόνια, ενώ μάλιστα έμελλε να γραφτεί και με αίμα στα χρονικά της βρετανικής ιστορίας.
Η ιστορία που θα θυμηθούμε έχει να κάνει με τους δύο Καρόλους που βασίλεψαν στη Βρετανία πριν αναλάβει, τρεις αιώνες μετά, ο νυν βασιλιάς Κάρολος Γ’. Ο λόγος φυσικά για τον Κάρολο Α’, εστεμμένο βασιλιά της Αγγλίας, ο οποίος μία παγωμένη ημέρα σαν σήμερα, το μακρινό 1649, απηύθυνε τα τελευταία του λόγια στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Γουάιτχολ, λίγο πριν αποκεφαλιστεί κατόπιν εντολής του Όλιβερ Κρόμγουελ.
Μάλιστα, η εκτέλεση του Καρόλου Α’ ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης δίκης εν ενεργεία αρχηγού κράτους για εγκλήματα πολέμου και κατά συνέπεια η πρώτη εγκεκριμένη βασιλοκτονία. Ουσιαστικά ο τότε βασιλιάς «πλήρωνε» για τα έξι χρόνια αιματηρού πολέμου και την απώλεια του 7% του αγγλικού πληθυσμού, με τον Όλιβερ Κρόμγουελ και τη βουλή να καταφέρνουν να ανατρέψουν (για λίγο) τη μοναρχία.
Η τελευταία επιθυμία ήταν προς τον δήμιο!
Εκείνο το πρωί της 30ης Ιανουαρίου, ύστερα από ένα θλιβερό τελευταίο γεύμα, αποτελούμενο από κόκκινο κρασί κι ένα κομμάτι ψωμί, ο Κάρολος διέσχισε την περιοχή του Σεντ Τζέιμς μαζί με τον σκύλο του. Κατά την εκτέλεσή του φορούσε δύο βαριά πουκάμισα για να προστατευτεί από το κρύο κι έτσι να μην φαίνεται πως τρέμει από τον φόβο του. Στερέωσε νευρικά τα μαλλιά του κάτω από έναν σκούφο και ρώτησε τον δήμιο: «Δείχνουν εντάξει;» πριν τον προτρέψει να χτυπήσει δυνατά και με ακρίβεια.
Στις δύο το μεσημέρι, τοποθέτησε το κεφάλι του στο ξύλο και, μετά από μία μικρή παύση, ο δήμιος έκανε αυτό ακριβώς που του είχε ζητήσει. Ο πέλεκυς έπεσε με δύναμη κι έκοψε το κεφάλι από το σώμα του με το πρώτο χτύπημα. Ένας μάρτυρας ανέφερε πως ο θάνατός του προκάλεσε «βογκητό που όμοιό του δεν έχω ξανακούσει, μήτε κι επιθυμώ να ξανακούσω».
Ο κόσμος είχε μαζευτεί γύρω από το ικρίωμα και περίμενε ανυπόμονα να τρέξει το αίμα από τον λαιμό και μοιραία να στάξει ανάμεσα στα σανίδια. Έπειτα βούτηξαν μέσα τα μαντίλια τους για να τα φυλάξουν ως ιερά κειμήλια ή τρόπαια. O tempora o mores που λένε και οι Λατίνοι...
Η αιματηρή εκδίκηση του Καρόλου Β’
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ... Μετά την εκτέλεση του Καρόλου, ο Κρόμγουελ αναγορεύτηκε Άρχοντας Προστάτης της Κοινοπολιτείας, επιβάλλοντας στη χώρα τον σκληρό πουριτανισμό του.
Δώδεκα χρόνια αργότερα όμως, το 1661, ο Κάρολος Β’ είχε καταφέρει να ανέβει στην εξουσία και μία από τις πρώτες του διαταγές ήταν να εκταφεί το σώμα του Όλιβερ Κρόμγουελ και να αποκεφαλιστεί μετά θάνατον, ως εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του.
Το κουφάρι του Κρόμγουελ σύρθηκε στους δρόμους του Λονδίνου πάνω σε ένα έλκηθρο, ώστε να το δουν όλοι οι πολίτες. Έπειτα το απαγχόνισαν, έκοψαν το κεφάλι και το κάρφωσαν σε έναν στύλο πάνω από το παλάτι του Γουέστμινστερ, όπου και παρέμεινε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1680.
(με πληροφορίες από το βιβλίο «On this day in history» του Dan Snow)