Πρόδωσε τον βασιλιά, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε σε βαρέλι με κρασί!
Δεν είναι εύκολο να είσαι ο μικρός αδελφός ενός ισχυρού άνδρα. Αν είσαι μάλιστα μικρός αδελφός ενός βασιλιά, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο... περίπλοκα (δεν λέω για σένα Χάρι).
Άμα μάλιστα αποτελείς και μία φιλόδοξη προσωπικότητα και βάλεις στο στόχαστρο τον θρόνο στο προσωπικό σου «Game of Thrones» τότε τα πράγματα σπάνια λήγουν καλά.
Μία τέτοια ιστορία θα μνημονεύσουμε και τώρα καθώς, σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 1478, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου Δ’, καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από μία μακρά σειρά από συνωμοσίες για να «ρίξει» τον αδελφό του. Όμως η είδηση (παραδόξως) δεν είναι αυτή.
Βλέπετε, ο... επαναστάτης αδελφός του βασιλιά δεν εκτελέστηκε όπως συνηθίζεται με έναν ανώδυνο αποκεφαλισμό. Όχι! Ο Κλάρενς (ναι αυτό ήταν το όνομά του) επέλεξε να πεθάνει με την ασυνήθιστη μέθοδο του πνιγμού, όχι όμως σε νερό, αλλά σε ένα βαρέλι με... κρασί Μάλμσι, το αγαπημένο του ποτό!
Είχε σκοπό να «ρίξει» τον αδελφό του
Τότε ήταν η εποχή του Πολέμου των Ρόδων, και ο Κλάρενς ήταν ολίγον... αναποφάσιστος. Αρχικά υποστήριζε τον αδελφό του και τον οίκο των Γιορκ, όμως με τον καιρό, άρχισε να ζηλεύει την ισχύ που είχε ο Εδουάρδος ως βασιλιάς και βρέθηκε βαριά μπλεγμένος σε μία συνωμοσία που είχε στόχο να τον ανατρέψει.
Ο εγκέφαλος του σχεδίου ήταν ο πεθερός του, ο κόμης του Γουόρικ. Μετά την αποτυχία του σχεδίου, ο Κλάρενς επέστρεψε στη βασιλική αυλή και έλαβε χάρη. Πριν περάσει πολύς καιρός, βρέθηκε μπλεγμένος σε άλλη μία συνωμοσία. Τελικά, συνελήφθη για εσχάτη προδοσία τον Ιανουάριο του 1478, με ψήφισμα κρίθηκε ένοχος για «αφύσικες, απεχθείς προδοσίες» και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Η ιστορία της παράδοξης εκτέλεσής του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, όμως άντεξε στον χρόνο, πράγμα που οδήγησε στη θεατρική απόδοσή της από τον Σαίξπηρ (στον Ριχάρδο Γ’) και τη διατήρηση αυτού του αστικού μύθου μέχρι και σήμερα. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ αυτού του αλλόκοτου θανάτου του Κλάρενς, όμως ένα πορτρέτο της κόρης του, Μάργκαρετ Πόουλ, δούκισσας του Σόλζμπουρι, που την απεικονίζει να φοράει ένα βραχιόλι με ένα φυλαχτό σε σχήμα βαρελιού κρασιού, πράγμα που προσδίδει μια κάποια αληθοφάνεια στην ιστορία.
Στη συνέχεια, οι εικασίες ενισχύθηκαν από τη μεταγενέστερη εκταφή της υποτιθέμενης σορού του. Ο σκελετός ήταν ακέραιος, ενώ κανονικά ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας θα είχε αποκεφαλιστεί, δεδομένου ότι ήταν η πιο γρήγορη και ανώδυνη μέθοδος εκτέλεσης, που επιφυλασσόταν μόνο σε θύματα ανώτερης κοινωνικής τάξης. Φαίνεται πως ο Κλάρενς όντως πέθανε υπό ασυνήθιστες συνθήκες...