Όταν οι βάρκες ανέβηκαν στις σκεπές – Το τσουνάμι που «χτύπησε» το Αίγιο
Πολλές φορές (ευτυχώς όχι συχνά) στη ροή των διεθνών ειδήσεων βλέπουμε νέα για τσουνάμι που πλήττουν περιοχές του πλανήτη, τα οποία συνήθως αφήνουν πίσω τους αρκετά θύματα και σοβαρές υλικές ζημιές.
Αν και σχετικά «ξένο» σε εμάς, το τσουνάμι αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει... επισκεφθεί και τα μέρη μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε το Αίγιο, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1963.
Το συγκεκριμένο τσουνάμι έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας στον Κορινθιακό κόλπο, σάρωσε την παραλιακή ζώνη επί αρκετά χιλιόμετρα αρχίζοντας 3 χλμ δυτικά από το Αίγιο, μέχρι την περιοχή του Νέου Ερινεού και άφησε πίσω του τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, 26 τραυματίες, από τους οποίους οι 12 σοβαρά, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και (φυσικά) σκόρπισε τον απόλυτο πανικό.
Μάλιστα, το εν λόγω παλιρροϊκό κύμα έχει ξεχωριστή σημασία για τους ειδικούς καθώς... δεν προκλήθηκε από κάποιο σεισμό. Σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσαν οι ειδικοί, το τσουνάμι οφειλόταν σε κατολίσθηση που έγινε στον πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου, κάτω από τον οποίο περνά ένα μεγάλο σεισμικό ρήγμα, αυτό που προκάλεσε και τον μεγάλο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο Αίγιο στις 15 Ιουνίου 1995.
Βρήκαν μέχρι και... χταπόδια πάνω σε δέντρα!
Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της εποχής, οι κάτοικοι στην περιοχή άκουσαν αρχικά μια υπόκωφη βοή κι όταν βγήκαν έξω για να δουν τι συμβαίνει, είδαν τη θάλασσα να υποχωρεί και να απομακρύνεται από την παραλία και μετά από ελάχιστα λεπτά τεράστιες μάζες νερού ύψους 6 μέτρων (άλλοι ανέφεραν πως έφτασαν ακόμη και 20 μ.) να πλήττουν με σφοδρότητα τις ακτές, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους.
Χαρακτηριστικό της βιβλικής καταστροφής είναι πως βρέθηκαν βάρκες πάνω σε στέγες σπιτιών, οι παραλίες της περιοχής γέμισαν με ψάρια, ενώ τις επόμενες μέρες βρήκαν μέχρι και... χταπόδια πάνω σε δέντρα!
Σημειώνεται πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα παλιρροϊκό κύμα είχε «χτυπήσει» την περιοχή καθώς -όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές- το 373 π.Χ ένα άλλο τσουνάμι είχε σημειωθεί ανατολικά του Αιγίου, μετά από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από τον χάρτη η πρωτεύουσα της Αχαΐκής Συμπολιτείας, Ελίκη, μία πόλη που αριθμούσε 40.000 κατοίκους.
Βέβαια, το πιο «γνωστό» τσουνάμι στην Ελλάδα παραμένει αυτό της Σαντορίνης. Το 1630 π.Χ. ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα «σηκώθηκε» στο Αιγαίο, αποτέλεσμα της έκρηξης στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Τελικά εκτονώθηκε φτάνοντας στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ο Μινωικός Πολιτισμός.