Σαν σήμερα έγινε το «Περιστατικό της Γλυκιάς Δροσιάς» - Το «άγνωστο» πραξικόπημα που προκάλεσε χάος
Η απόπειρα ανώτατων αξιωματούχων στην Κίνα να ανατρέψουν την «κλίκα» των ευνούχων δεν πήγε και τόσο καλά...
Στην Κίνα του 9ου αιώνα, στα πολιτικά της αυτοκρατορικής Αυλής κυριαρχούσε μία ισχυρή φατρία ευνούχων. Σαν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου το 835 μ.Χ., απετράπη ένα πραξικόπημα που είχε ως στόχο την ανατροπή της συγκεκριμένης φατρίας. Το αποτέλεσμα ήταν χάος και αιματοχυσία ενώ το γεγονός έμεινε γνωστό ως το Sweet Dew Incident (Περιστατικό της Γλυκιάς Δροσιάς).
Η πλεκτάνη είχε ενορχηστρωθεί από τον καγκελάριο Λι Σουν και τον στρατηγό Τσενγκ Τσου, που είχε συνωμοτήσει κρυφά με τον αυτοκράτορα Ουεντσόνγκ της κινεζικής δυναστείας Τανγκ. Τόσο ο καγκελάριος όσο και ο στρατηγός ήταν πρώην σύμμαχοι του ισχυρού ευνούχου Γουόνγκ Σούτσενγκ, όμως καθώς αυξανόταν η επιρροή του και ο έλεγχος που ασκούσε στην Αυλή, αντίστοιχα αυξανόταν και η δυσαρέσκειά τους. Μέχρι το καλοκαίρι του 835, το σχέδιο για την εξόντωση των ευνούχων είχε καταστρωθεί.
Σαν σήμερα, ο αυτοκράτορας Ουεντσόνγκ ενημερώθηκε πως είχε σχηματιστεί γλυκιά δροσιά πάνω σε μία ροδιά, έξω από το ανάκτορο Χανγιουάν, πράγμα που αποτελούσε σημάδι θεϊκής εύνοιας. Η δροσιά πάνω στο δέντρο εξετάστηκε και οι ειδήμονες κατέληξαν πως δεν ήταν πραγματική γλυκιά δροσιά. Ο αυτοκράτορας διέταξε να έρθουν και να εξετάσουν τη γλυκιά δροσιά ο ευνούχος Κι Σιλιάνγκ καθώς και οι υπόλοιποι ευνούχοι αξιωματούχοι. Όταν έφτασαν, τους περίμεναν οι στρατιώτες του αυτοκράτορα.
Οι επικεφαλής ευνούχοι κατάφεραν να ξεφύγουν, απάγοντας ταυτόχρονα τον τρομοκρατημένο αυτοκράτορα μέσα στο παλανκίνο του. Ο Κι Σιλιάνγκ διέταξε 1.000 στρατιώτες να επιτεθούν. Ο στρατός των ευνούχων έσφαξε γύρω στους χίλιους αξιωματούχους, φρουρούς και αμάχους. Η πόλη βυθίστηκε στην αναρχία. Στα σπίτια γίνονταν εισβολές προς αναζήτηση κρυμμένων αυτοκρατορικών αξιωματούχων και οι απλοί πολίτες άρχισαν να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κάνουν πλιάτσικο στην πόλη.
Ο Λι Σουν ξέφυγε και επιχείρησε να κρυφτεί στα βουνά, όμως τον πρόλαβαν. Αντί να τον παραδώσουν στους ευνούχους, ικέτεψε να τον αποκεφαλίσουν. Οι αξιωματικοί συμφώνησαν και τελικά επέστρεψαν μόνο με το κεφάλι του. Ο Τσενγκ Τσου επίσης αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του εκτέθηκε σε δημόσια θέα.
Η πλεκτάνη για την απομάκρυνση των ευνούχων από την εξουσία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι ευνούχοι κράτησαν τον έλεγχο της κυβέρνησης για όλο το υπόλοιπο της δυναστείας Τανγκ, σε βαθμό να καθορίζουν μέχρι και τη σειρά της αυτοκρατορικής διαδοχής.
(Με πληροφορίες από το βιβλίο του Dan Snow «Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία»)