Ποια διατροφή αποτρέπει το 60% των ασθενειών που προκαλούν θάνατο
Ειδικός συνιστά να αποφεύγουμε τις υπερεπεξεργασμένες τροφές και να ακολουθούμε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.
Οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, καρκίνου, υπέρτασης, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και πολλών άλλων ασθενειών. Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε τις υπερεπεξεργασμένες τροφές, ειδικά όσες είναι τεχνητές, προκειμένου να αποφύγουμε το 60% των νόσων που προκαλούν θάνατο.
Ο Δρ Κρις Βαν Τούλεκεν, ιατρός με διδακτορικό στη μοριακή ιολογία, αναφέρει ότι οι βιομηχανικώς παραγόμενες τροφές προκαλούν φλεγμονή στο σώμα και κατά μέσο όρο αποτελούν το 80% της διατροφής του μέσου ανθρώπου. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προκαλούν εθισμό παρόμοιο με αυτόν της νικοτίνης προειδοποιεί Τούλεκεν, προσθέτοντας ότι η πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά δίαιτα είναι πλέον ο πρώτος λόγος θνησιμότητας παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού το κάπνισμα.
Ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
«Αν διατίθεται σε πλαστικό σακουλάκι και έχει ένα τεχνητό συστατικό που δεν βρίσκεται στην κουζίνα, είναι υπερπεξεργασμένο τρόφιμο», εξηγεί ο Τούλεκεν. Στα υπερεπεξεργασμένα περιλαμβάνονται μπισκότα, γλυκά, επιδόρπια, αλλά ακόμα και ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια και γαλακτοκομικά. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των θερμίδων του 20% των ανθρώπων είναι από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» αναφέρει ο Τούλεκεν. Συνήθως αυτό προκαλεί σημαντική αύξηση βάρους και επίσης αλλάζει τη φυσιολογία του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας το σύστημα συνήθειας και ανταμοιβής.
Και ψυχικές διαταραχές στη λίστα των ασθενειών
Παράλληλα, η διατροφή αυτού του τύπου προκαλεί διαταραχή της ορμονική ισορροπίας. Όλα αυτά επηρεάζουν και την ψυχική υγεία, προκαλώντας κατάθλιψη και άγχος. Η φτώχεια είναι ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες στις διατροφικές επιλογές. Η εξάλειψή της μπορεί να αντιμετωπίσει το 60% των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή.
Όσο πιο «πράσινη» η διατροφή, τόσο το καλύτερο
Οι παραδοσιακές δίαιτες όπως αυτές της ανατολικής Ασίας σχετίζονται με την καλή υγεία. Η επιλογή φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής και καρπών είναι πολύ σημαντική. Μια από τις δίαιτες που δίνουν έμφαση σε αυτά τα τρόφιμα είναι και η μεσογειακή, που συμπεριλαμβάνει άλιπες πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά.