Αυτά είναι τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά - Τα οφέλη τους για την υγεία
«Η επιλογή φρούτων και λαχανικών βάσει εποχικότητας δεν ενισχύει μόνο την ποιότητα της διατροφής, αλλά είναι και περιβαλλοντικά βιώσιμη».
Κάθε εποχή του χρόνου έχει τα δικά της χρώματα και αρώματα. Κι όταν αυτά τα χρώματα και τα αρώματα φτάνουν στο πιάτο μας τη σωστή εποχή, τότε τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά και σημαντικά.
Τα φρούτα και λαχανικά, τα οποία συλλέγονται στην ώρα τους βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή της ωρίμανσής τους, διατηρώντας βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, πλούσια γεύση αλλά και άρωμα.
«Η σωστή επιλογή βάσει εποχικότητας δεν ενισχύει μόνο την ποιότητα της διατροφής μας, αλλά είναι και περιβαλλοντικά βιώσιμη, καθώς με τις σωστές επιλογές στηρίζουμε την τοπική παραγωγή αλλά και μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα», δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), Νίκος Καλόγρης υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιλογής φρούτων και λαχανικών, βάσει εποχικότητας.
Τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά
Τα κατ' εξοχήν φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου είναι:
- Μήλα και αχλάδια
Από τα πιο αντιπροσωπευτικά φθινοπωρινά φρούτα, τα μήλα και τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή που περιέχουν ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
- Ρόδι
Το ρόδι είναι γνωστό ως «ο καρπός της ζωής» και όχι τυχαία. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και πλήθος αντιοξειδωτικών, το ρόδι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτελώντας «ασπίδα» ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Κολοκύθα
Η κολοκύθα δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό διακοσμητικό του Halloween, αλλά και μια υπερτροφή. Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, η κολοκύθα ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλή πέψη και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Κουνουπίδι και μπρόκολο
Αυτά τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών C και Κ, ενώ περιέχουν φυτοθρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο.
- Καρότα
Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, νιτρικά άλατα και βιταμίνη Α βελτιώνοντας την καλή όραση και γενικότερα την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.