Συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια με γέμιση λευκής σοκολάτας & φιστίκι Αιγίνης
Η πλούσια γεύση της λευκής σοκολάτας δένει αρμονικά με το φιστίκι, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα που συναρπάζει τον απαιτητικό ουρανίσκο.

Το πρωτότυπο αυτό πασχαλινό τσουρέκι γεφυρώνει αρμονικά την παράδοση με τη δημιουργικότητα, προσφέροντας μια νέα γευστική εμπειρία. Αφράτη, χρυσοψημένη ζύμη κλείνει μέσα της μια γλυκιά έκπληξη: βελούδινη λευκή σοκολάτα σε συνδυασμό με τραγανά, εκλεκτά φιστίκια Αιγίνης. Το διακριτικό άρωμα μαστίχας Χίου και η φρέσκια νότα πορτοκαλιού διαπερνούν κάθε μπουκιά, χαρίζοντας μια μοναδική αρωματική ταυτότητα. Η πλούσια γεύση της λευκής σοκολάτας δένει αρμονικά με το φιστίκι, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα που συναρπάζει τον απαιτητικό ουρανίσκο. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη, μοντέρνα εκδοχή του κλασικού τσουρεκιού, ιδανική για όσους αγαπούν τη μαγειρική και αναζητούν μια ξεχωριστή γλυκιά πινελιά στο φετινό πασχαλινό τραπέζι.
Υλικά για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (ή δυνατό αλεύρι)
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- 200 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
- 4 αυγά
- 300 γρ. ζάχαρη
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 50 γρ. νωπή)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανιλίνη ή 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη γέμιση:
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη ή σε σταγόνες
- 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης, χοντροκομμένο (άψητο ή ελαφρώς καβουρδισμένο)
- 1 κ.σ. βούτυρο
Για την επάλειψη:
- 1 αυγό + 1 κ.σ. γάλα
- Προαιρετικά: φιστίκι Αιγίνης ή φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε με τη μαγιά: Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με λίγο από το χλιαρό γάλα και 1 κ.γ. ζάχαρη. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει).
- Στο μίξερ (ή με το χέρι), ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας σε μεσαία ταχύτητα. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σταδιακά.
- Ζυμώνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει. Την καλύπτουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει 1,5 – 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε το φιστίκι και αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να πήξει ελαφρώς.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο, απλώνουμε λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Μπορούμε να φτιάξουμε πλεξούδα με τα γεμισμένα ρολά ή να τα κρατήσουμε πιο απλά.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα σε ταψί με λαδόκολλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αέρα). Αλείφουμε τα τσουρέκια με το αυγό-γάλα και πασπαλίζουμε με φιστίκι ή αμύγδαλο.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσει όλο το σπίτι Πάσχα.
Tip για έξτρα άρωμα:
Μόλις βγουν από τον φούρνο, μπορείς να τα αλείψεις με λίγο σιρόπι (1 μέρος νερό – 1 μέρος ζάχαρη) για να γυαλίσουν και να μείνουν μαλακά.