Συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας της γιαγιάς
Μπορούν να φυλαχτούν σε κουτί για πολλές μέρες, χωρίς να χάσουν τη φρεσκάδα και το άρωμά τους.

Αυτή η συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα παραδοσιακά γλυκά με άρωμα βανίλιας και πορτοκαλιού. Με απλά υλικά όπως βούτυρο, αυγά και αλεύρι, φτιάχνεται μια αφράτη ζύμη που πλάθεται εύκολα σε διάφορα σχήματα. Ψήνονται μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, διατηρώντας την απαλή και τραγανή υφή τους. Τα κουλουράκια είναι ιδανικά για το πασχαλινό τραπέζι, συνοδεύουν τέλεια τον καφέ ή το τσάι και αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Μπορούν να φυλαχτούν σε κουτί για πολλές μέρες, χωρίς να χάσουν τη φρεσκάδα και το άρωμά τους.
Υλικά
(Περίπου 60 κουλουράκια)
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 4 αυγά (τα 3 για τη ζύμη, το 1 για επάλειψη)
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 1 βανιλίνη (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 700-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
Προαιρετικά:
- Μια πρέζα αλάτι
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν (τουλάχιστον 5-6 λεπτά).
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το γάλα.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ (και το αλάτι, αν βάλουμε).
- Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού στο υγρό μείγμα, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή 170°C στον αέρα).
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε πλεξούδες, S, μπαλίτσες ή ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Tips:
Μην παραψήσετε τα κουλουράκια – πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά όταν τα βγάλετε, γιατί σκληραίνουν όσο κρυώνουν.
Μπορείτε να τα αρωματίσετε και με μαστίχα ή μαχλέπι, για πιο «παραδοσιακό» άρωμα.