Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα εσπεριδοειδών της γιαγιάς που θα λατρέψουν τα παιδιά
Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών είναι ιδανική για το πρωινό, για γλυκά και τάρτες ή ακόμα και για συνοδευτικό σε τυριά.

Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών παρασκευάζεται από φρούτα όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και μανταρίνι, συχνά με τη φλούδα τους, δίνοντάς της έντονη γεύση και αρωματική ένταση. Περιέχει φυσικές βιταμίνες, ιδιαίτερα βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες από τη φλούδα βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, λόγω της προσθήκης ζάχαρης, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Επιλέγοντας σπιτικές ή χαμηλής ζάχαρης εκδοχές, διατηρείται πιο υγιεινή. Είναι ιδανική για πρωινό, πάνω σε ψωμί ή γιαούρτι, προσφέροντας ενέργεια και νοστιμιά στην καθημερινή διατροφή.
Μαρμελάδα Εσπεριδοειδών (Πορτοκάλι, Λεμόνι & Μανταρίνι)
Για την μαρμελάδα αντί για ζάχαρη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στέβια για πιο υγιεινή επιλογή.
Υλικά:
- 3 πορτοκάλια
- 2 λεμόνια
- 3 μανταρίνια
- 1 περγαμόντο ( μόνο την φλούδα)
- 900 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Προετοιμασία φρούτων:
- Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (με τη φλούδα). Χρησιμοποιούμε μόνο την φλούδα από το περγαμόντο.
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κρατάμε στην άκρη, καθώς περιέχουν φυσική πηκτίνη.
Βράσιμο
- Βάζουμε τα φρούτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το νερό.
- Δένουμε τα κουκούτσια σε ένα τούλι ή ένα μικρό τούλινο σακουλάκι και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.
Προσθήκη ζάχαρης
- Αφαιρούμε το σακουλάκι με τα κουκούτσια.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Δέσιμο μαρμελάδας
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Αν θέλουμε πιο λεία υφή, πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ.
- Ελέγχουμε αν έχει δέσει βάζοντας λίγη σε ένα παγωμένο πιάτο. Αν δεν απλώνεται υδαρής, είναι έτοιμη!
Αποθήκευση
- Μοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά.
- Τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν, για να σφραγίσουν σωστά.
Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών είναι ιδανική για το πρωινό, για γλυκά και τάρτες ή ακόμα και για συνοδευτικό σε τυριά.