Συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα της γιαγιάς
Το Αναστάσιμο δείπνο, βαθιά ελληνικό, που ενώνει γενιές και κρατά ζωντανή την παράδοση.

Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό που σερβίρεται μετά την Ανάσταση, γεμάτο αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν γιαγιά και οικογενειακό τραπέζι. Φτιάχνεται με αρνίσια συκωταριά, αντεριές, φρέσκα μυρωδικά, μαρούλια και ρύζι, ενώ στο τέλος δένει υπέροχα με αυγολέμονο. Το μυστικό της κρύβεται στο σωστό καθάρισμα των εντοσθίων και στο μεράκι της μαγείρισσας. Είναι ένα φαγητό βαθιά ελληνικό, που ενώνει γενιές και κρατά ζωντανή την παράδοση. Ζεστή, αρωματική και πλούσια, η μαγειρίτσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής εμπειρίας.
Κλασική Μαγειρίτσα γιαγιάς
Υλικά:
- 1 συκωταριά αρνίσια (μαζί με πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα, συκώτι)
- 1 αντεριά αρνίσια (προαιρετικά, καλά καθαρισμένα)
- 2 μαρούλια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλ. ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα)
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθάρισμα συκωταριάς και αντεριών:
- Πλένεις πολύ καλά τη συκωταριά και (αν χρησιμοποιείς) τις αντεριές. Οι αντεριές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα: τις γυρνάς από την ανάποδη με τη βοήθεια ενός λεπτού ξύλινου καλαμιού και τις πλένεις με ξίδι, λεμόνι και αλάτι.
- Ζεματάς τη συκωταριά και τις αντεριές σε βραστό νερό για 5-10 λεπτά, τις στραγγίζεις και τις ψιλοκόβεις.
Σοτάρισμα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνεις ελαιόλαδο και σοτάρεις το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτεις τη συκωταριά και τις αντεριές και τα σοτάρεις καλά μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Ρίχνεις το λευκό κρασί και περιμένεις να εξατμιστεί.
- Συνεχίζεις με το μαρούλι και τον άνηθο και συνεχίζεις το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
Μαγείρεμα:
- Προσθέτεις νερό μέχρι να σκεπάζει τα υλικά και βράζεις για περίπου 30-40 λεπτά.
- Ρίχνεις το ρύζι, αλατοπιπερώνεις και συνεχίζεις το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
Αυγολέμονο:
- Χτυπάς τα αυγά και προσθέτεις σιγά-σιγά το λεμόνι.
- Παίρνεις λίγο-λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτεις στο αυγολέμονο για να μην κόψει (διαδικασία «μετριασμού»).
- Ρίχνεις το αυγολέμονο σιγά-σιγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας απαλά.
Σερβίρισμα:
Η μαγειρίτσα σερβίρεται ζεστή, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί ή τσουρέκι στο πλάι. Η γιαγιά θα σου πει να τη φας αμέσως μετά την Ανάσταση – κι έχει δίκιο!