Νανοσωματίδια χρυσού: νέα ελπίδα για εκφυλιστικές παθήσεις του ματιού
Πειραματική θεραπεία με λέιζερ και χρυσό παρακάμπτει κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς και αποκαθιστά την όραση σε ποντίκια.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών παρουσιάζει τρόπους με τους οποίους οι οφθαλμικές παθήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του επαναπρογραμματισμού αμφιβληστροειδικών κυττάρων.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο ACS Nano, αναφέρεται μια πρωτοποριακή μέθοδος που χρησιμοποιεί σωματίδια χρυσού για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φωτοϋποδοχέων, των κυττάρων δηλαδή που προσλαμβάνουν το φως και το μετατρέπουν σε εικόνα. Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσιολογική φθορά του αμφιβληστροειδούς προκαλεί προβλήματα όρασης και κυρίως θάμπωμα. Οι θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, αλλά δεν αντιστρέφουν τις βλάβες.
Επαναστατική μέθοδος με σωματίδια χρυσού
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, πολύ μικρά νανοσωματίδια από χρυσό επικαλύπτονται με αντισώματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένα κύτταρα και ενίονται στην υαλοειδική κοιλότητα, ανάμεσα στον φακό και τον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια, ένα μικρό υπέρυθρο λέιζερ χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυττάρων, όπως κάνουν και οι φωτοϋποδοχείς.
Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ποντίκια
Τα ποντίκια στα οποία δοκιμάστηκε η τεχνική ανέκτησαν ένα μέρος της όρασής τους. Έτσι αποδείχτηκε ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να παρακάμψουν κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς, αλλά και ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να μείνουν στον αμφιβληστροειδή για μήνες χωρίς να γίνουν τοξικά.
Υποσχόμενη εναλλακτική αντί γενετικής τροποποίησης
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, όπως διαβάζουμε στο sciencealert.com, αυτή η νέα προσθετική μέθοδος έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την όραση χωρίς πολύπλοκες εγχειρήσεις ή γενετική τροποποίηση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος θα ανοίξει νέους δρόμους για όλες τις εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς.
Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για την ανάπτυξη μιας μεθόδου αποκατάστασης της όρασης στους ανθρώπους, αλλά αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.