Η γυμναστική μετά το απόγευμα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου, αναφέρει μελέτη
Μια νέα μελέτη σε 15.000 άτομα επιβεβαιώνει ότι η έντονη άσκηση επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να ασκούμαστε μέχρι και 4 ώρες πριν την ώρα που θέλουμε να πάμε για ύπνο. Εξετάζοντας 15.000 συμμετέχοντες για έναν χρόνο με έναν απλό ανιχνευτή ύπνου, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Αυστραλίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους γυμνάζονται έντονα ή τρέχουν αργά το απόγευμα.
Πότε πρέπει να αποφεύγουμε τη γυμναστική
Οι επιστήμονες σύγκριναν δεδομένα που αφορούσαν την έντονη άσκηση κατά τις βραδινές ώρες και δεδομένα όσων ασκούνταν τις πρώτες απογευματινές ώρες. Η πρώτη ομάδα εμφάνισε μεγαλύτερη συχνότητα καθυστερημένης έναρξης ύπνου, μειωμένη συνολική διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυξημένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.
Όπως διαβάζουμε στο newatlas.com, η έντονη άσκηση προκαλεί αυξημένα επίπεδα επαγρύπνησης, γι’ αυτό και οι υπηρεσίες υγείας προειδοποιούσαν τους ασκούμενους να μην γυμνάζονται πολύ κοντά στην ώρα που θέλουν να κοιμηθούν. Ωστόσο, οι έρευνες ήταν μικρής κλίμακας, σε αντίθεση με την εργασία των ερευνητών του Πανεπιστημίου Μόνας.
Η ομάδα από το εν λόγω ερευνητικό ίδρυμα στάθμισε παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, τη μέρα της άσκησης και την εποχή, καταγράφοντας τις παραμέτρους του ύπνου 24 ώρες πριν την άσκηση και την ημέρα της άσκησης. Ειδικότερα, μελετήθηκαν οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, η διαλειμματική προπόνηση (HIIT) και οι προπονήσεις διαφόρων αθλημάτων. Όλες αυτές οι ασκήσεις αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, την πνευματική εγρήγορση και προκαλούν καθυστερημένη έναρξη ύπνου τις διπλάσιες ώρες από αυτές που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες μελέτες.
Τι δείχνουν οι δείκτες ύπνου
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ασκήσεις που προκαλούν έντονη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, την καρδιακή συχνότητα, την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας και τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού. Μάλιστα, ένας στους πέντε ενήλικες δεν θα καταφέρει να κοιμηθεί 7 ή περισσότερες ώρες τη φορά.
Φυσικά, οι περισσότεροι που ασκούνται αργά το κάνουν γιατί έχουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Επίσης, είναι ένας τρόπος αποσυμπίεσης και διαχείρισης του άγχους. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι το είδος της γυμναστικής που βοηθάει στην αποβολή του άγχους χωρίς να επηρεάζει τον ύπνο είναι η ήπια άσκηση, όπως το χαλαρό τρέξιμο και η κολύμβηση.
Λύσεις για όσους ασκούνται αργά
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι οι ασκούμενοι μπορούν να καταγράψουν τις υπνικές τους παραμέτρους με έναν απλό αισθητήρα και το τηλέφωνό τους ή ένα ρολόι που καταγράφει τις υπνικές παραμέτρους, και να δουν ποια άσκηση τους εμποδίζει να κοιμηθούν όταν και όσο πρέπει για τη συνολική τους υγεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι οι ασκούμενοι μπορούν να παρκολουθούν τις υπνικές τους παραμέτρους με έναν απλό αισθητήρα και το τηλέφωνό τους ή ένα ρολόι που καταγράφει τις υπνικές παραμέτρους και να δουν ποια άσκηση τους εμποδίζει να κοιμηθούν όταν και όσο πρέπει για να τη συνολική τους υγεία.