Ποιο είναι το λαχανικό που καταπολεμά τον καρκίνο και όχι μόνο
Δεν είναι το πιο εύγευστο αλλά σίγουρα ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά για καρκίνο, ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακ΄΄ο σύστημα.
Το μπρόκολο είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Σε άρθρο των New York Times αναφέρεται ότι σε μια πρόσφατη ανάλυση, 17 από 23 μελέτες έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μπρόκολου και μειωμένου κινδύνου κοινών μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι έτρωγαν μπρόκολο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με όσους δεν το έτρωγαν. Το μπρόκολο έχει μια έντονη οσμή που οφείλεται στην ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει θείο. Η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί την παραγωγή ενζύμων που προστατεύουν από τις φλεγμονές. Οι επιστήμονες εικάζουν βάσιμα ότι οι ουσίες αυτές έχουν ποικίλες ευεργετικές δράσεις. Ας δούμε αναλυτικά.
Αντικαρκινικές Ιδιότητες
Το μπρόκολο περιέχει γλυκοσινολάτες, οι οποίες μετατρέπονται σε ενώσεις που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, είτε απομακρύνοντας τις τοξίνες είτε περιορίζοντας τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Επιπλέον υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών και χαμηλότερης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
Καρδιαγγειακό σύστημα
Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά του μπρόκολου συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση φυσιολογικής πίεσης αίματος. Η τακτική κατανάλωση μπρόκολου σχετίζεται με καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του ενισχύουν επίσης την υγεία της καρδιάς.
Υγεία των Οστών
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση γερών οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Με αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, που συνεργάζονται για να ενισχύσουν την οστική πυκνότητα και αντοχή, το εν λόγω λαχανικό είναι αποδεδειγμένα πολύτιμος διατροφικός σύμμαχος για υγιή οστά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου, που είναι σημαντικό για τη δομή των οστών.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης C στο μπρόκολο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθώντας στην επούλωση πληγών. Επιπλέον, ενώσεις όπως η ινδόλη-3-καρβινόλη που περιέχει, ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις και μειώνουν την υπερβολική φλεγμονή, ενισχύοντας περαιτέρω τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.