Κοινό φάρμακο για τον βήχα μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος… λέγεται στο TikTok
Ένα αντιβηχικό-αποχρεμπτικό φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Πολλές γυναίκες προσπαθούν να μείνουν έγκυες και φαίνεται πως ένα κοινό αποχρεμπτικό και αντιβηχικό μπορεί να τους δώσει μια χείρα βοηθείας. Τα αντιβηχικά που περιέχουν γουαϊφενεσίνη, λοιπόν, φαίνεται ότι δεν ανακουφίζουν μόνο από τον βήχα, αλλά μπορεί και να αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης μέσω ενός μηχανισμού που πιθανότατα έχει επιστημονική βάση.
Μπορεί όντως ένα αντιβηχικό να βοηθάει στη σύλληψη;
Μετά τη σεξουαλική επαφή, το σπέρμα εναποτίθεται στην κορυφή του κόλπου. Για να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει, πρέπει πρώτα να διασχίσει τον τράχηλο, το μικρό κανάλι που συνδέει τον κόλπο με τη μήτρα.
Ο τράχηλος της μήτρας έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διέλευσης του σπέρματος, καθώς παράγει βλέννα. Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, η ποσότητα και η υφή της βλέννας αλλάζουν, κάνοντάς την πιο ευνοϊκή κατά την περίοδο της ωορρηξίας. Αν υπάρχει υπερβολική βλέννα ή αυτή είναι πολύ παχύρρευστη, μπορεί να δυσκολέψει το σπέρμα στο να φτάσει στο ωάριο. Έτσι, η ιδέα είναι ότι η λήψη ενός αντιβηχικού θα αραιώσει τη βλέννα του τραχήλου και θα διευκολύνει το σπέρμα να φτάσει στον στόχο του.
Πώς μπορούν οι γυναίκες να αξιοποιήσουν αυτά τα φάρμακα; Καταρχάς, είναι σημαντικό να παρακολουθούν τις φάσεις του έμμηνου κύκλου τους μέσω εφαρμογών για iOS και Android, ώστε να εντοπίσουν το «παράθυρο» της γονιμότητας. Ένα φάρμακο που περιέχει γουαϊφενεσίνη θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει γυναίκες με πολύ παχύρευστη βλέννα, αν ληφθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Τι λένε οι έρευνες
Ωστόσο, στη βιβλιογραφία δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η γουαϊφενεσίνη μπορεί πράγματι να ενισχύσει τις πιθανότητες σύλληψης. Η πιο αξιόπιστη έρευνα προέρχεται από το 1982, όταν ερευνητές εξέτασαν τη γονιμότητα σε 40 γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω του τραχήλου της μήτρας.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι γυναίκες έλαβαν 200 mg γουαϊφενεσίνης τρεις φορές την ημέρα, ξεκινώντας την πέμπτη ημέρα του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Στο τέλος της μελέτης, 15 από αυτές είχαν μείνει έγκυες, κάτι που ορισμένοι θεωρούν ότι υποστηρίζει τη χρήση της γουαϊφενεσίνης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου (placebo), οπότε δεν μπορούμε να αποδώσουμε την επιτυχία αποκλειστικά στη γουαϊφενεσίνη.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες προτείνουν να μην χρησιμοποιείται το αντιβηχικό για αυτόν τον σκοπό και καλούν τις γυναίκες να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.