Κλείσε τα social media και σώσε τον εγκέφαλό σου: Τι λέει νέα επιστημονική μελέτη
Νέα μελέτη δείχνει ότι η ψηφιακή αποτοξίνωση, και ειδικά από τα social media, είναι αναγκαία για τη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο PNAS Nexus αναφέρεται ότι το κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου δεν είναι κάποιο χάπι, αλλά η απενεργοποίηση του ίντερνετ στο κινητό μας τηλέφωνο. Ακόμα και η πρόσκαιρη αποσύνδεση μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο 10 χρόνια νεότερο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ικανότητά του να συγκεντρώνεται σε μία εργασία.
Χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα για δύο εβδομάδες
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας (Βανκούβερ, Καναδάς) εξέτασαν 400 ενήλικες φοιτητές και εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που παρεμπόδιζε την πρόσβαση στο διαδίκτυο για δύο εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κάνουν κανονικά κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα, αλλά οι υπόλοιπες εφαρμογές –και ειδικά τα κοινωνικά δίκτυα– ήταν μη προσβάσιμες.
Μετά το διάστημα των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έδειξαν εντυπωσιακή βελτίωση στην ικανότητά τους να διατηρούν τη συγκέντρωσή τους κατά τη διάρκεια μιας εργασίας. Για την ακρίβεια, η ικανότητα συγκέντρωσης ήταν στα επίπεδα ανθρώπων νεότερων κατά μία δεκαετία.
Η αποτοξίνωση του εγκεφάλου περνάει από τη φύση και την κοινωνικότητα
Όπως διαβάζουμε στο bgr.com, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι γνωστικές δεξιότητες κορυφώνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες απ’ ό,τι αρχικά πίστευαν οι ερευνητές, και η αποχή από τα κοινωνικά δίκτυα και το ίντερνετ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας.
Εκτός από την αποχή από το ίντερνετ, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει ο χρόνος που αφιερώνουμε σε δύο δραστηριότητες: την κοινωνική αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο και την επαφή με τη φύση. Και τα δύο προσφέρουν διέγερση στον εγκέφαλο και του επιτρέπουν να ανακάμψει από την ατελείωτη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
Καλύτερος ύπνος, λιγότερο άγχος, μακροχρόνια αποτελέσματα
Κάτι άλλο που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι βελτιώθηκε η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων. Τα επίπεδα άγχους υποχώρησαν σημαντικά, κυρίως σε όσους έκαναν βαριά χρήση των κοινωνικών δικτύων. Αν και αρχικά οι συμμετέχοντες ανέφεραν συμπτώματα στέρησης, όπως ανησυχία, οι περισσότεροι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στο τέλος της πρώτης εβδομάδας.
Και τα αποτελέσματα δεν ήταν παροδικά. Οι αξιολογήσεις που διεξήχθησαν μήνες αργότερα έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι διατήρησαν τη συγκέντρωσή τους και τα χαμηλά επίπεδα άγχους. Ακόμα και μεγαλύτεροι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση, κάτι που δείχνει ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι λιγότερο εύπλαστος.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η ψηφιακή αποτοξίνωση, και ειδικά ο περιορισμός της χρήσης κοινωνικών δικτύων, έχει πολλαπλά οφέλη και όλοι θα πρέπει να κάνουν δομημένα διαλείμματα από τη χρήση τους.