Σπουδαία ανακάλυψη για διαβητικούς: Μια πρωτεΐνη μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς την ινσουλίνη
Ερευνητές ανακάλυψαν την πρωτεΐνη S100A9, η οποία βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και κετονών χωρίς την ανάγκη ινσουλίνης.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, αναφέρεται ότι μια πρωτεΐνη, η οποία υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό, μπορεί να υποκαταστήσει την ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και μάλιστα χωρίς τις συνηθισμένες παρενέργειες, όπως η υπογλυκαιμία και η φλεγμονή.
Αν και η ινσουλίνη έχει σώσει κυριολεκτικά εκατομμύρια ζωές, έχει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως δυσκολία στη ρύθμιση της δόσης, υπογλυκαιμία και κετοξέωση. Φυσιολογικά, ο οργανισμός παράγει κετόνες ως αναπληρωματική μορφή ενέργειας σε περιόδους ασιτίας. Η διαδικασία που ονομάζεται κετογένεση πραγματοποιείται στα ηπατικά κύτταρα, όπου το λίπος μετατρέπεται σε κετονικά σώματα, το ακετοξικό και β-υδροξυβουτυρικό οξύ. Τα μόρια αυτά τροφοδοτούν με ενέργεια τον υπόλοιπο οργανισμό.
Όταν υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης, η κετογένεση μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή κετονικών σωμάτων, αυξάνοντας την οξύτητα του αίματος. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης γίνεται με ενέσεις ινσουλίνης, αλλά με κίνδυνο να μειωθεί δραστικά το σάκχαρο στο αίμα, να διαταραχθεί ο μεταβολισμός των λιπών και να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης. Η ασθένεια έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ατόμου, αλλά και στο προσδόκιμο ζωής του, καθώς έχει υπολογιστεί ότι οι διαβητικοί ζουν 10-15 χρόνια λιγότερο από τον μέσο άνθρωπο.
Ανακάλυψη πρωτεΐνης που υποκαθιστά την ινσουλίνη
Όπως διαβάζουμε στο thebrighterside.news, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης ανακάλυψαν την πρωτεΐνη S100A9, που κατορθώνει το αδύνατο: Να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου, κετονών και λιπιδίων χωρίς τη χορήγηση ινσουλίνης και χωρίς παρενέργειες.
Ο μηχανισμός δράσης της S100A9 στον οργανισμό
Οι ερευνητές, μάλιστα, μελέτησαν και τον μηχανισμό δράσης της πρωτεΐνης. Καθώς φαίνεται, η πρωτεΐνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα TLR4 στην επιφάνεια ορισμένων ηπατικών κυττάρων (μη-παρεγχυματικά) και ακολούθως το σύμπλοκο mTORC1, το οποίο μειώνει την παραγωγή κετονών. Αυτός ο μηχανισμός είναι ανεξάρτητος από την ινσουλίνη και ο συνδυασμός S100A9-TLR4 προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαβητικοί που παρουσιάζουν έλλειψη ινσουλίνης έχουν μια μικρή αύξηση στην πρωτεΐνη S100A9, η οποία, όμως, δεν μπορεί να ελέγξει την παραγωγή κετονών. Με τη χορήγηση συνθετικής S100A9, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να προκληθεί υπογλυκαιμία. Επιπλέον, η S100A9 μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από την ινσουλίνη ολοκληρωτικά, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ασθενείς που δεν παράγουν ινσουλίνη ή σε αυτούς που τους έχει αφαιρεθεί το πάγκρεας.
Οι πιθανές εφαρμογές της S100A9 σε άλλες ασθένειες
Εκτός από τη διαχείριση του διαβήτη, η πρωτεΐνη S100A9 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονή ή δυσλειτουργικό μεταβολισμό. Καθώς είναι αποτελεσματική χωρίς να ενεργοποιεί τα φλεγμονώδη συστήματα του οργανισμού, μπορεί να είναι χρήσιμη στη ρύθμιση της μεταβολικής ισορροπίας σε πολλές ασθένειες, γι’ αυτό και θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σε επόμενες μελέτες.