Διαβήτης τύπου 2: Οι επικίνδυνοι συνδυασμοί συντηρητικών και γλυκαντικών που ανεβάζουν τους δείκτες
Τροποποιημένα άμυλα και τεχνητά γλυκαντικά σε κοινά προϊόντα ίσως επιδεινώνουν τον διαβήτη τύπου 2.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν διάφορες παθήσεις —ακόμα και καρκίνο— αλλά φαίνεται ότι κάποιοι συνδυασμοί τους προκαλούν έξαρση στους δείκτες διαβήτη τύπου 2, γνωστού και ως σακχαρώδη διαβήτη.
Τι έδειξε η πρόσφατη μελέτη
Σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο PLOS Medicine, δύο από τους πέντε συνδυασμούς προσθέτων τροφίμων που αναλύθηκαν συνδέθηκαν με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ο πρώτος, τα τροποποιημένα άμυλα όπως το κόμμι γκουάρ και η καραγενάνη —ουσίες που συχνά βρίσκονται σε ζωμούς, επιδόρπια με γαλακτοκομικά και σάλτσες— συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 8%.
Ο δεύτερος, που αποτελείται από κιτρικό οξύ, άλατα του κιτρικού οξέος με νάτριο και τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκονται σε αναψυκτικά και ποτά, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 13%.
Οι μελέτες αυτού του τύπου δεν αποδεικνύουν ότι οι συνδυασμοί προσθέτων προκαλούν διαβήτη τύπου 2, ούτε εξηγούν τον υποκείμενο μηχανισμό, αλλά η συσχέτιση είναι αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει ανησυχία.
Για τη συγκεκριμένη έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα από 108.643 ανθρώπους για μια περίοδο 8 ετών και χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένοι αλγόριθμοι για να υπολογίσουν το μείγμα των προσθέτων με βάση τις συνήθειες διατροφής τους.
Πιθανές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία
Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως διαβάζουμε στο sciencealert.com, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη ενισχύει προηγούμενα δεδομένα που αφορούν τη σχέση προσθέτων και διαβήτη τύπου 2. Τα μείγματα προσθέτων, λένε, καταναλώνονται από δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μέχρι πρότινος, οι ουσίες εξετάζονταν μία προς μία και όχι σε συνδυασμούς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δείχνουν ότι όταν κάποια πρόσθετα καταναλώνονται μαζί —είτε γιατί συνυπάρχουν είτε από συνδυασμό τροφίμων που τα περιέχουν— τότε μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Το πρώτο βήμα, έπεται συνέχεια
Ωστόσο, η μελέτη είναι μόνο το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διερεύνησης τέτοιων επιδράσεων. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, ενώ δεν έχουν εξεταστεί δεδομένα από πολλές χώρες. Παράλληλα, είναι δύσκολο να εξεταστούν ακριβώς οι αναλογίες των συνδυασμών που καταναλώθηκαν, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Επιπλέον μελέτες θα δείξουν αν και ποιοι συνδυασμοί προσθέτων-τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία και πώς. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προκαλούν και άλλες νόσους εκτός από διαβήτη τύπου 2.