Καρκίνος του μαστού: Πειραματικό εμβόλιο σταματά την ανάπτυξη όγκων πριν καν ξεκινήσει
Ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και δεν παρουσιάζει παρενέργειες.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC) είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου, γιατί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και επιθετικός. Ένα πρωτοποριακό, ωστόσο, εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών να αντιδράσει στην ανάπτυξη όγκων σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Οι ερευνητές από την Anixa Biosciences στο Σαν Χοσέ και το μη κερδοσκοπικό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic ανακοίνωσαν ότι, μετά από δεκαετίες ερευνών και μια πρόσφατη κλινική μελέτη, ανέπτυξαν το εμβόλιο που είναι εξαιρετικά υποσχόμενο για την αναγνώριση και καταστροφή των καρκινικών παραγόντων.
Η στοχευμένη προσέγγιση της θεραπείας
Όπως διαβάζουμε στο thebrighterside.news, τα περισσότερα εμβόλια είτε καταστρέφουν μολυσματικούς παράγοντες είτε ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να τους καταστρέψει. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όμως, καταστρέφει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται α-λακταλβουμίνη και εντοπίζεται στον μαστό κατά το θηλασμό και αργότερα κατά την εκδήλωση του καρκίνου. Εξουδετερώνοντας αυτή την πρωτεΐνη, εξουδετερώνεται ο καρκίνος πριν καν αναπτυχθεί.
Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα
Κατά τη μελέτη εξετάστηκαν 16 γυναίκες που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία για τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και τους χορηγήθηκαν τρεις δόσεις του εμβολίου σε διάστημα έξι εβδομάδων. Στη συνέχεια μετρήθηκαν συγκεκριμένοι δείκτες της ανοσοποιητικής απόκρισης, και συγκεκριμένα η ιντερφερόνη-γ και η ιντερλευκίνη-17. Παράλληλα, μετρήθηκαν συγκεκριμένα αντισώματα. Συνολικά, 12 από τις 16 γυναίκες έδειξαν ξεκάθαρα δείγματα ενεργοποίησης της ανοσοποιητικής απόκρισης που καταστρέφει τα δυνητικά καρκινικά κύτταρα.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν παρουσίασαν παρενέργειες, όπως συμπτώματα γρίπης, μυοσκελετικούς πόνους, ερεθισμούς κ.ά., γεγονός που κάνει τους ερευνητές ιδιαίτερα αισιόδοξους για τη συνέχεια των ερευνών, οι οποίες θα ξεκινήσουν εντός της χρονιάς.
Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία μιας εκ των γυναικών, της Τζένιφερ Ντέιβις, η οποία έλαβε πρώτη το εμβόλιο, τον Οκτώβριο του 2021. Όταν αντελήφθη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, έκανε βιοψία που δεν έδειξε σημάδια καρκίνου. Τελικά, με περισσότερες εξετάσεις, βρέθηκε ότι είχε τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και έκανε χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες και διπλή μαστεκτομή.
Αργότερα συμμετείχε στις κλινικές μελέτες στο ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, έλαβε το εμβόλιο και από τότε δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, ενώ αισθάνεται καλύτερα από ποτέ.
Η επόμενη φάση των δοκιμών
Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών θα συμπεριλάβει 600 γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων θα λάβουν το εμβόλιο και οι υπόλοιπες εικονικό φάρμακο. Αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα λάβει έγκριση εντός 5ετίας.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μια ριζοσπαστικά διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ενισχύοντας το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα με το κατάλληλο εμβόλιο, δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία προέρχονται από φυσιολογικά κύτταρα. Παράλληλα, στοχεύοντας σε πρωτεΐνες όπως η α-λακταλβουμίνη, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ξεκινήσει την αντιμετώπιση του καρκίνου σε πολύ πρώιμο στάδιο, ακόμα και αν πρόκειται για εξαιρετικά επιθετικούς καρκίνους.