Kαρκίνος: Οι τροφές και τα ροφήματα που είναι «θανατική καταδίκη»
Ποιες τροφές και ποτά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μετά από χρόνια συνεχούς κατανάλωσής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ταξινομεί τις καρκινογόνες ουσίες με βάση την πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα που περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες: αποδεδειγμένα καρκινογόνες, πιθανώς καρκινογόνες, ενδεχομένως καρκινογόνες, μη ταξινομήσιμες και πιθανώς μη καρκινογόνες.
Ποιες τροφές και ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου
Σύμφωνα με τον IARC, ορισμένα τρόφιμα και ποτά έχουν αναγνωριστεί ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών είναι:
1. Αλκοόλ
Όταν το αλκοόλ διασπάται από τον οργανισμό, παράγει ακεταλδεΰδη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Αν και οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή του αλκοόλ για τη μείωση του κινδύνου, ο Langlois προτείνει ότι, εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, καλό είναι να περιορίζεστε σε μία μερίδα ημερησίως για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 340 ml μπύρας ή 141 ml κρασιού.
Δείτε ποια είναι τα υπόλοιπα τρόφιμα και ποτά που συνδέονται με κάποιου είδους καρκίνο.