Ογκολόγος εξηγεί: Αλλάξτε αυτές τις συνήθειες για μη νοσήσετε με καρκίνο του παχέος εντέρου
Ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες γίνεται πλέον η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη αιτία καρκίνου και η δεύτερη συχνότερη αιτία θνησιμότητας, ανεξαρτήτως φύλου.
Σε συνέντευξή του στο SuMédico, ο Δρ. Στεφάν Ζίλι Χερνάντεζ, γαστρεντερικός ογκολόγος, προειδοποίησε για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νεότερα άτομα, δηλώνοντας ότι «δυστυχώς, βλέπουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου να εντοπίζεται σε μεταγενέστερα στάδια και σε νεότερες ηλικίες». Πρόσθεσε πως έχουν αναφερθεί περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του παχέος εντέρου ακόμα και σε άτομα ηλικίας 30 ετών ή και νεότερα και ότι αυτές δεν σχετίζονται πάντα με γενετικά ή κληρονομικά σύνδρομα.
Ο τρόπος ζωής
Σύμφωνα με τον Δρ. Ζίλι, όταν ένας ασθενής εμφανίζει καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 40 ετών, θεωρείται νεαρή περίπτωση. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, ο καρκίνος δεν σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες. Ο ογκολόγος εξήγησε ότι η σύγχρονη διατροφή, πλούσια σε επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, χαμηλή σε φυτικές ίνες και λαχανικά και πλούσια σε κόκκινο κρέας, ευνοεί την ανάπτυξη της νόσου.
«Δεν είναι κακό να τρώμε κόκκινο κρέας, αλλά είναι υγιεινό να τρώμε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, στις ημέρες μας πολλοί το τρώνε σχεδόν κάθε μέρα» δήλωσε ο Δρ. Ζίλι.
Ο ειδικός συνιστά να ακολουθείτε μια διατροφή που βασίζεται σε λευκές πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, συνοδευόμενη από μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και να διατηρείτε επαρκή ενυδάτωση με φυσικό νερό.
Ανέφερε επίσης και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου:
- Το αλκοόλ
- Το κάπνισμα
- Ο καθιστικός τρόπος ζωής
- Το υψηλό στρες και άγχος
Ο ογκολόγος επεσήμανε ότι αν στους παράγοντες αυτούς προστεθεί και η γενετική προδιάθεση, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού σε νεαρή ηλικία.
Kαθυστερεί η διάγνωση της νόσου
Ο Δρ. Ζίλι ανέφερε ότι «τουλάχιστον το 40% όλων των καρκίνων του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο μεταστατικό στάδιο» που σημαίνει ότι ο όγκος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.
Ο ογκολόγος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόβλημα στο παχύ έντερο, όπως:
- Επίμονος κοιλιακός πόνος
- Παρατεταμένες περίοδοι δυσκοιλιότητας ή διάρροιας
Συνήθως, οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό μόνο όταν παρουσιάζουν ανεξήγητη απώλεια βάρους ή όταν βρίσκουν αίμα στις κενώσεις τους. «Τότε είναι που αρχίζουμε πραγματικά να πανικοβαλλόμαστε, αλλά μέχρι να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, η νόσος είναι συνήθως προχωρημένη, οπότε είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έναν γιατρό μόλις παρατηρήσουμε πόνο που δεν υποχωρεί σε δύο ή τρεις ημέρες, καθώς και ξαφνικές αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου μας», συνέστησε.
Αλλαγή συνηθειών
Ο Δρ. Ζίλι τόνισε ότι η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Πρέπει να φροντίζουμε τον εντερικό μικροβιόκοσμο» είπε, αναφερόμενος στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Επιπλέον, πρότεινε η κατανάλωση προβιοτικών να επιβλέπεται από επαγγελματία, καθώς υπάρχουν διαφορετικά στελέχη και η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι εξατομικευμένη.
Ο ογκολόγος τόνισε επίσης τη σημασία της αποφυγής του καπνίσματος, του περιορισμού του αλκοόλ και της σωματικής άσκησης, καθώς η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. « Δεν απαγορεύεται να πίνετε ένα ποτήρι κρασί πού και πού, αλλά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, το πολύ μία φορά την εβδομάδα», δήλωσε ο γιατρός.
Η διαχείριση του άγχους είναι επίσης απαραίτητη, καθώς το υψηλό άγχος ευνοεί μια προφλεγμονώδη κατάσταση που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων όγκων, ιδίως του παχέος εντέρου.