Το δημοφιλές αποξηραμένο φρούτο που είναι φουλ σε πρωτεΐνη και μειώνει τη χοληστερόλη
Μια χούφτα σταφίδες την ημέρα προσφέρει ενέργεια, προστατεύει την καρδιά και ενισχύει τη διατροφή σας με βιταμίνες και μέταλλα.

Τα φρούτα είναι θρεπτικά, γιατί περιέχουν σάκχαρα (ενέργεια) και βιταμίνες , αλλά ένα φρούτο ξεχωρίζει, καθώς στην αποξηραμένη του μορφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Πόση; 1 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα (30 γρ.). Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά για αποξηραμένο φρούτο είναι αξιοσημείωτο.
Ένα πλήρες γεύμα
Ο λόγος για τις σταφίδες. Σε διάφορες μελέτες έχει δειχθεί ότι οι σταφίδες περιέχουν 60% σάκχαρα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (που δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας) και προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, τα οποία βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και προστατεύουν από τον καρκίνο και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν να εντάξετε τις σταφίδες στη διατροφή σας, τότε αξίζει να γνωρίζετε ότι οι φυτικές ίνες περιορίζουν την πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή, συμβάλλοντας στη διατήρησή της σε υγιή επίπεδα. Οι καρδιολόγοι και οι διατροφολόγοι συστήνουν ανεπιφύλακτα τις σταφίδες ως σνακ, μεταξύ των κυρίως γευμάτων, αλλά και στο πρωινό για επιπλέον ενέργεια.
Κατηγορίες σταφίδων
Δεν είναι όμως όλες οι σταφίδες ίδιες. Αφενός υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες (σουλτανίνα ή κορινθιακή), αφετέρου ο τρόπος αποξήρανσης μπορεί να διαφέρει. Οι τρεις πιο διαδεδομένες μέθοδοι είναι η φυσική αποξήρανση των σταφυλιών στον ήλιο (7-15 ημέρες), η αποξήρανση σε σκιερά μέρη για τη διατήρηση του χρώματος και η τεχνητή αποξήρανση, που γίνεται σε ειδικά ξηραντήρια.
Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνες C και Β (Β1, Β2, Β3, Β6), που έχουν αντιοξειδωτική δράση, καθώς και σε ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο και φώσφορο (σημαντικά για την υγεία των οστών), σίδηρο (που προλαμβάνει την αναιμία) και μαγνήσιο (σημαντικό για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων).
Σε παλαιότερη μελέτη αναφέρεται ότι η κατανάλωση σταφίδων σε συνδυασμό με τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός καλίου και φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ υπάρχουν επαρκή δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση χαμηλής πίεσης.
Πόσο πρέπει να τρώμε
Πόσες σταφίδες πρέπει να καταναλώνουμε; Οι ειδικοί τονίζουν ότι 25-35 γρ. την ημέρα είναι αρκετά. Μαζί με βρώμη στο πρωινό αποτελούν μια από τις υγιεινότερες επιλογές για ένα καλό ξεκίνημα της ημέρας.
Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι η ποσότητα, καθώς, όπως όλα τα αποξηραμένα φρούτα, οι σταφίδες περιέχουν πολλές θερμίδες. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία, μπορούν να συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.ά.).