Μητσοτάκης: Θα εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις - Η ΝΔ στέγασε και το μετριοπαθές κέντρο
«Στις ευρωεκλογές οι πολίτες μας είπαν να στρωθούμε στη δουλειά», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Economist.
Στα μηνύματα που έστειλε η κοινωνία με την κάλπη των ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Γκολφ Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
«Το ένα συμπέρασμα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Ξεκάθαρα είχαμε θέσει έναν στόχο που δεν καταφέραμε βέβαια να πιάσουμε, το 33%. Πέρα από την εκλογική κούραση που έπαιξε ρόλο, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και πολίτες που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουνε ένα σαφές μήνυμα σε ό,τι αφορά στο κόστος διαβίωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν άλλαξαν όμως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών τις βασικές πολιτικές δυναμικές. Καταφέραμε να επιδείξουμε ότι μπορείς να έχεις ένα κεντροδεξιό κόμμα που μπορεί να έχει μία πιο ευρύτερη απήχηση και μπορεί να συνενώσει κόσμο που αναγνωρίζονται είτε ως προοδευτικοί-κεντρώοι είτε ως κεντροδεξιοί. Αυτό αποδείχτηκε απατηλό για μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη. Αυτή η νίκη καταγράφηκε σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε πως «το 2023 είχαμε εθνικές εκλογές που πήραμε 41%, καταφέραμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένα κεντροδεξιό κόμμα το οποίο ελκύει πολλούς πολίτες, και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και προοδευτικοί του κέντρου συνασπίστηκαν κάτω από αυτή την σκέπη και αυτό δεν ήταν κάτι σίγουρο για άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, το οποίο μας οδήγησε σε πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουμε τέσσερα χρόνια με ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια έπρεπε να σταθεροποιήσουμε την χώρα και νομίζω ότι τα καταφέραμε».
«Εντολή για μεταρρυθμίσεις»
«Είμαι ένας δεσμευμένος μεταρρυθμιστής. Αλλά λάβαμε μία εντολή για μεταρρυθμίσεις. Όπως για παράδειγμα στην φοροδιαφυγή. Όπως δεσμευθήκαμε να το κάνουμε στο εκλογικό μας μανιφέστο. Μπορεί βέβαια κάποιοι να απογοητεύτηκαν αλλά πολλοί αναγνώρισαν αυτό το δίκιο πράγμα που έπρεπε να γίνει. Αλλά για μένα το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Εστιάστε στα μετρήσιμα αποτελέσματα», πρόσθεσε.
«Το μήνυμα ήταν στρωθείτε στη δουλειά και κάντε αυτό που μας είπατε ότι θα κάνετε γιατί αυτός είναι ο λόγος που μας ξαναψήφισαν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για αμερικανικές εκλογές
«Καταρχάς, όσο κι αν με πιέσετε, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τις αμερικανικές εκλογές για λόγους που είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε πλήρως. Έχω συνεργαστεί τόσο με τον πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον πρόεδρο Μπάιντεντ», είπε και συνέχισε: «Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι όταν πρόκειται για μεγάλες αποφάσεις που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ, από την τρέχουσα κυβέρνηση, ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις ελήφθησαν σαφώς μέσα από την οπτική γωνία “πρώτα η Αμερική”. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Inflation Reduction Act (IRA), ο οποίος είναι ουσιαστικά μια προστατευτική νομοθεσία, δεν έλεγα ότι μας συμβουλεύτηκαν εκτενώς.
»Αυτό που βλέπουμε σήμερα, όχι μόνο λόγω του IRA, αλλά και για άλλους λόγους που ανέφερε ο Ενρίκο, είναι ότι όταν ρωτάτε τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όχι τις αμερικανικές, αν επιλέγουν να επενδύσουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, απαντούν εμπράκτως και δεν επιλέγουν την Ευρώπη. Αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη ότι έχουμε πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν περιμένω ότι αυτή η προσέγγιση θα αλλάξει δραστικά.
»Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ειδικά όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για την πράσινη μετάβαση. Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι έχουμε θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά όταν βλέπεις την τεχνολογία πίσω από την επίτευξη αυτών των στόχων, δεν μου φαίνεται να είναι ευρωπαϊκή τεχνολογία. Και έχουμε πράγματι χάσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και τα αυτοκίνητα. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη αγωνίζεται σήμερα να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Ο κινεζικός ανταγωνισμός
»Πρόκειται για κινεζικό ανταγωνισμό, έντονα επιδοτούμενο κινεζικό ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε και αμερικανικές εταιρείες οι οποίες ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας σχετικά με αυτό που ακριβώς συμβαίνει.
»Από τη μία πλευρά, έχουμε ένα προστατευτικό σύστημα καπιταλισμού που υποστηρίζεται από το κράτος. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια πολύ δυναμική ελεύθερη οικονομία, η οποία επίσης επιλέγει να χρησιμοποιήσει πρόσθετα κίνητρα δημόσιου χρήματος, επειδή μπορεί να αντέξει να έχει ένα τεράστιο έλλειμμα -είναι η χώρα που μπορεί πραγματικά να το αντέξει και οι αγορές θα συνεχίσουν να τη χρηματοδοτούν. Εμείς πάλι φαίνεται να έχουμε βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι ανάμεσά τους. Αυτή, για μένα, είναι η μεγάλη στρατηγική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον επόμενο εκλογικό κύκλο. Και, επιστρέφοντας στο ερώτημα για την άμυνα, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε την ήπειρό μας, αλλά αναπτύσσοντας και τη βιομηχανία μας.
»Μια τελευταία επισήμανση, επειδή πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικά όσα είπατε για τους αγρότες. Αυτό μας φέρνει στο πρώτο σημείο που θέσατε: αστικά κέντρα και ύπαιθρος. Στο τέλος της ημέρας, σε μια εποχή που η επισιτιστική ασφάλεια είναι καίριας σημασίας, έχουμε τον αγροτικό τομέα. Από αυτόν προέρχεται περίπου το 10% των εκπομπών συνολικά, αν δεν κάνω λάθος. Είναι όμως κρίσιμος υπό την έννοια να μπορείς να παραμείνεις εκεί όπου εργάζεσαι, επειδή η γεωργία από τη φύση της δεν γίνεται στις μεγάλες πόλεις».
«Ελκυστικός προορισμός» η Ελλάδα για επενδύσεις
Επίσης είπε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από ολόκληρη την ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. «Έχουμε δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας και αν συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις μας τότε θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει μέχρι το 2027» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι δυο είναι οι κομβικοί στόχοι της κυβέρνησης, η μείωση της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και δεύτερος η θωράκιση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Για εκλογές στην Αγγλία και τα Γλυπτά
«Θα έτεινα χέρι προς τον νέο πρωθυπουργό για να χτίσουμε μια πιο εποικοδομητική σχέση», τόνισε αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Αγγλία με τις πρόωρες εκλογές. Επίσης, είπε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε αυτό που αποτελούσε μια ελληνική αποστολή επί χρόνια, δηλαδή την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Δεν προσδοκώ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα, αλλά -εφόσον οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές- προσδοκώ ο επόμενος πρωθυπουργός να συζητά πιο ενεργά με την Ευρώπη και να καταλήξει σε κάποια συμφωνία που θα οδηγήσει στην τουλάχιστον μερική επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή αγορά, με το τίμημα που αυτό, φυσικά, συνεπάγεται. Πιστεύω όμως ότι τα οφέλη και για τις δύο πλευρές θα είναι περισσότερο από σημαντικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σίγουρα θα ήθελα να έρθω σε επαφή με τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, και να οικοδομήσουμε μια πιο εποικοδομητική σχέση. Αυτό θα μπορούσε να έχει, ασφαλώς, θετικές συνέπειες για αυτό που έχει υπάρξει, πιστεύω, μια επιδίωξη της Ελλάδας επί πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Βρετανική Κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Και αν μπορεί να την ενθαρρύνει, τόσο το καλύτερο», συμπλήρωσε.
«Νομίζω ότι η Λεπέν θα είναι διαφορετική από τη Μελόνι» είπε από την πλευρά του ο Ενρίκο Λέτα. «Πάντως είμαι αισιόδοξος. Πριν από 5 χρόνια συζητούσαμε ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Βρετανία στο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις εξελίξεις που δρομολόγησαν στη Γαλλία.
Δείτε βίντεο με τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Enrico Letta στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου Economist Government Roundtable