Η «θαυματουργή» οκτάδα: Τα τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς
H αντιμετώπισή της καρδιακής ανεπάρκειας ξεκινάει πολύ πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Δείτε τα τρόφιμα που μπορούν να σας προστατέψουν.
Η καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται σταδιακά, με κύριο σύμπτωμα την αδυναμία άντλησης αρκετού αίματος και μεταφοράς του στο σώμα. Είναι μια επώδυνη νόσος, μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε υπολειτουργία όλα τα υπόλοιπα όργανα και συστήματα του οργανισμού, όπως ο εγκέφαλος, τα νεφρά και οι μύες.
Αν έχετε δύσπνοια, μειωμένη απόδοση, ταχεία κόπωση, πόνους στο θώρακα, ακανόνιστη καρδιακή συχνότητα, βήχα τη νύχτα, ζαλάδες, αυξημένη ούρηση και απώλεια όρεξης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να ελέγξετε την καρδιά σας. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είστε σε ένα πρώιμο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας και, εκτός από την αγωγή που θα σας προτείνει ο γιατρός σας, θα πρέπει να αλλάξετε ριζικά τη διατροφή σας.
Δύο είναι οι καταστάσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Η πρώτη είναι η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, και η δεύτερη είναι η φλεγμονώδης αντίδραση του καρδιακού μυός. Επομένως, οι τροφές που θα πρέπει να βάλετε στο διαιτολόγιό σας θα πρέπει να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ας δούμε αναλυτικά μερικές από αυτές.
Φυλλώδη λαχανικά
Το κάλε, το σπανάκι και το σέσκουλο δεν τα έχουμε κάθε μέρα στο πιάτο μας, παρότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα φυλλώδη είναι τα κατεξοχήν λαχανικά που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και θα πρέπει να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, προφανώς ως σαλάτες.
Μούρα
Τα μύρτιλα, οι φράουλες και τα σμέουρα περιέχουν σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών που έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με την καρδιακή ανεπάρκεια, η συστηματική τους κατανάλωση προστατεύει από τις καταστροφές που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες.
Βρώμη
Η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύοντας την υγεία των αγγείων και, εμμέσως, την υγεία της καρδιάς. Είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, μπορεί εύκολα να «μπει» στο πρωινό σας ή να καταναλωθεί σαν ψωμί. Η βρώμη είναι από τα λίγα τρόφιμα που μπορούν να προστατεύσουν από μεταβολικές νόσους.
Αβοκάντο
Το φρούτο-έκπληξη. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βελτιώνει συνολικά τη χοληστερόλη (μειώνει την «κακή» LDL και αυξάνει την «καλή» HDL). Με την προστασία των αγγείων από την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών, βελτιώνεται η υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνεται η επιβάρυνση της καρδιάς.
Όσπρια
Ο μοναδικός συνδυασμός φυτικών ινών, καλίου και πρωτεΐνης βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο, αλλά περιέχουν και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει την υγεία των αγγείων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ελαιόλαδο
Το «δώρο» της μεσογειακής διατροφής είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν τη φλεγμονή.
Σολομός
Το μοναδικό κρέας που δεν επιβαρύνει την καρδιά είναι το ψάρι. Το κρέας του σολομού, ειδικότερα, είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.