Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να παίρνεις κάθε διατροφικό συμπλήρωμα - Τι λέει η επιστήμη
Πρέπει να παίρνεις τις βιταμίνες σου το βράδυ ή το πρωί; Τα ιχνοστοιχεία; Η απάντηση είναι «εξαρτάται»!
Πολλοί άνθρωποι παίρνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να ενισχύσουν τον οργανισμό τους και να συμπληρώσουν τη διατροφή τους. Κάποια πρέπει να λαμβάνονται με το πρωινό γεύμα, ενώ άλλα κάθε βράδυ, πριν πάτε για ύπνο. Ας δούμε αναλυτικά:
Πολυβιταμίνες
Αν οι πολυβιταμίνες είναι μέρος της καθημερινής σας διατροφής, θα πρέπει να τις παίρνετε κάθε πρωί για να εξασφαλίσετε την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Οι ενήλικες που χρειάζονται πολυβιταμίνες είναι:
- Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, καθώς η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία.
- Οι βίγκαν ή χορτοφάγοι, που δεν παίρνουν B12 από τη διατροφή τους.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται μαζί με τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά για να αυξηθεί η απορρόφησή της. Όσον αφορά τον χρόνο, θα πρέπει να λαμβάνεται το πρωί μαζί με το πρωινό γεύμα ή το βράδυ με ένα σνακ (π.χ. γιαούρτι), πριν τον ύπνο. Τροφές που περιέχουν λιπαρά είναι το γάλα, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και ο λιναρόσπορος.
Βιταμίνη C
H βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και μπορεί να ληφθεί με νερό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες της ομάδας Β είναι όλες υδατοδιαλυτές και μπορούν να ληφθούν με σκέτο νερό. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται μετά το πρωινό ξύπνημα, καθώς υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο. Επομένως, πρέπει να τις συνδυάσετε με το πρωινό γεύμα για να αυξηθεί η απορρόφησή τους.
Β1 (θειαμίνη)
Η θειαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φιστίκια, τα μαύρα φασόλια, τα σιτηρά και το χοιρινό κρέας. Πρέπει να λαμβάνεται το πρωί για ενίσχυση του οργανισμού με ενέργεια.
Β3 (νιασίνη)
Η νιασίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, καθώς είναι πρόδρομος των ενεργειακών «νομισμάτων» του οργανισμού (NAD και NADP). Τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες είναι το μαύρο ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φιστίκια και τα ψάρια. Η Β3 πρέπει να λαμβάνεται το πρωί για ενίσχυση της υγείας και το απόγευμα ή το βράδυ για καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης.
Β6 (πυριδοξίνη)
Η πυριδοξίνη συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων και τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών. Παίζει σημαντικό ρόλο στη νευρική λειτουργία, ενώ η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και κατάθλιψη. Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β6 το πρωί (για παραγωγή ενέργειας) ή το απόγευμα (για βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου).
Β9 (φολικό οξύ)
Το φολικό οξύ συμμετέχει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παραγωγή DNA και RNA. Καλές πηγές φολικού οξέος είναι τα αβοκάντο, τα φυλλώδη λαχανικά, τα μπρόκολα και τα πράσινα φασόλια. Το φολικό οξύ μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ιδανικά με σκέτο νερό, αφού είναι υδατοδιαλυτό.
Ωμέγα-3 Λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες σε λιπαρά τρόφιμα, όπως το πλήρες γάλα, τα ψάρια και ο λιναρόσπορος. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε ώρα, μαζί με λιπαρά τρόφιμα για να αυξηθεί η απορρόφησή τους. Επειδή όμως μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι καλό να λαμβάνονται σε δύο δόσεις (πρωί-απόγευμα).
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο έχει καθαρτικές ιδιότητες, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται σε δύο δόσεις, πρωί και απόγευμα, μαζί με τα αντίστοιχα γεύματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, γιατί μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
Βιταμίνη Ε
H βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και ρυθμίζει τη χοληστερόλη. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται με λιπαρά τρόφιμα το βράδυ.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι καθοριστικός για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και, ως συμπαράγοντας σε πάνω από 300 ένζυμα, εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες. Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι η σύνθεση DNA. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να αποφεύγεται η λήψη ψευδαργύρου την ίδια στιγμή με ασβέστιο, σίδηρο ή μαγνήσιο. Κατά τα άλλα, μπορεί να ληφθεί τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα.
Γενικές Παρατηρήσεις
Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα ιχνοστοιχείων πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, ενώ υπάρχουν χρονικά διαστήματα στα οποία απορροφώνται καλύτερα ή δεν προκαλούν παρενέργειες. Φυσικά, οι συστάσεις του γιατρού σας πρέπει να εφαρμόζονται ευλαβικά, προκειμένου να επωφεληθείτε στον μέγιστο βαθμό.