Η αυθεντική συνταγή για τραγανό μπακαλιάρο σκορδαλιά
Το παραδοσιακό πιάτο που δεν λείπει από κανένα τραπέζι την 25η Μαρτίου!

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες, καθώς τιμούμε τόσο την Επανάσταση του 1821 όσο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η παράδοση θέλει να συνοδεύουμε τη μέρα αυτή με ένα εμβληματικό πιάτο: μπακαλιάρο με σκορδαλιά ή άλλες παραλλαγές του αγαπημένου ψαριού. Ο μπακαλιάρος λέγεται και «Φτωχογιάννης», αυτό το παρατσούκλι προέρχεται από τη χαμηλή τιμή του, που τον έκανε προσιτό σε όλους!
Αν και ο μπακαλιάρος δεν έχει άμεση σχέση με την Επανάσταση, η επιλογή του σχετίζεται με τη νηστεία της Σαρακοστής. Η συγκεκριμένη περίοδος, που διαρκεί 40 ημέρες, επιβάλλει αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς, απαγορεύοντας το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια. Ωστόσο, στις 25 Μαρτίου, λόγω της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού – μια μικρή γευστική εξαίρεση στη νηστεία.
Συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά
Υλικά
Για τον μπακαλιάρο:
- 1 κιλό παστός μπακαλιάρος
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για το τηγάνισμα
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι σόδα ή μπύρα (για κουρκούτι)
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά:
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 πατάτες μέτριες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2-3 κουταλιές ξίδι ή χυμό λεμονιού
- Αλάτι
Εκτέλεση
Προετοιμασία μπακαλιάρου (ξαλμύρισμα)
- Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια.
- Τον βάζουμε σε μεγάλο μπολ με νερό και τον αφήνουμε 24-48 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 6-8 ώρες.
- Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε καλά πριν το μαγείρεμα.
Προετοιμασία κουρκουτιού και τηγάνισμα
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα/μπύρα μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
- Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι.
- Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Προετοιμασία σκορδαλιάς
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις λιώνουμε σε πουρέ.
- Πολτοποιούμε το σκόρδο με λίγο αλάτι.
- Προσθέτουμε στο μείγμα τον πουρέ πατάτας, το ελαιόλαδο, το ξίδι ή το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδης σκορδαλιά.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό με σκορδαλιά και συνοδεύουμε με παντζάρια ή σαλάτα! Καλή όρεξη!