Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν λίθινο οριοδείκτη - Η επιγραφή του μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία
Οι Ρωμαίοι ήταν πολύ αποτελεσματικοί διοικητές με εμμονή στη λεπτομέρεια. Νέα ευρήματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της αρχαιότητας, με έκταση από τον Ατλαντικό και τα παράλια της Μεγάλης Βρετανίας στη δύση, μέχρι τη Μεσοποταμία στην ανατολή. Η αδυναμία να κυβερνηθεί μια τόσο μεγάλη έκταση με τα μέσα της εποχής οδήγησε τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό να θεσπίσει αυτό που αναφέρεται ως Τετραρχία, όπου η αυτοκρατορία είχε τέσσερις διοικητές, για μια περίοδο 31 ετών.
Η απόφαση αυτή του Διοκλητιανού έσωσε την αυτοκρατορία από την κατάρρευση, αλλά μέχρι τώρα οι λεπτομέρειες ήταν άγνωστες. Ένα νέο αρχαιολογικό εύρημα αλλάζει αυτά που ξέραμε για τον τρόπο διοίκησής της αυτοκρατορίας.
Υπήρχε κράτος, υπήρχαν αρμόδιοι
Αρχαιολόγοι από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ αναφέρουν στο Palestine Exploration Quarterly ότι ένας οριοδεικτικός λίθος, που βρέθηκε στο Abel Beth Maacah, στο βόρειο Ισραήλ, υποδηλώνει ένα εξελιγμένο σύστημα ιδιοκτησίας και φορολογίας, καθώς και την ύπαρξη δύο οικισμών από αυτή την περίοδο.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ανακάλυψη αποδεικνύει τον προσεκτικό σχεδιασμό της διοίκησης κατά την Τετραρχία και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ιδιοκτησία γης και τη φορολογία πριν από 1.700 χρόνια.
Ο Διοκλητιανός μοίρασε την εξουσία ανάμεσα σε τέσσερις διοικητές, δύο με τον τίτλο του Αυγούστου και δύο με τον τίτλο του Καίσαρα. Ο Διοκλητιανός κράτησε για τον εαυτό του το ανατολικό κομμάτι, κοντά στα όρια με την Περσία.
Αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση
Ο λίθινος οριοδείκτης, μαζί με προηγούμενα ευρήματα, δείχνει αυξημένο διοικητικό έλεγχο και αποτελεσματική διανομή της γης σε πολλούς μικρούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι φορολογούνταν.
Οι λίθοι παρέχουν επίσης ορισμένες εκπληκτικές λεπτομέρειες για την περιοχή της Λεβαντίνης υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ύπαρξη ενός αυτοκρατορικού επιτηρητή, του οποίου το όνομα ήταν εντελώς άγνωστο έως τώρα, καθώς και των δύο προηγουμένως άγνωστων χωριών Τίρθας και Γόλγολ.