Στραγγιστό γιαούρτι: Τα απίστευτα οφέλη για την υγεία και το ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε
Γιατί το στραγγιστό (ή ελληνικό) γιαούρτι πρέπει να είναι καθημερινά στη διατροφή σας και ποιο είναι το συστατικό που θα πρέπει να αποφεύγετε.
Το στραγγιστό γιαούρτι είναι ένας διατροφικός δυναμίτης, με 16 g πρωτεΐνης στα 160 g (⅔ του κυπέλλου). Στην ίδια ποσότητα έχει μόλις 95 θερμίδες και 6 γραμμάρια λιπαρών. Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη του ορού του γάλακτος χάνεται κατά τη διάρκεια της στράγγισης, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτεΐνη του γιαουρτιού είναι κυρίως η καζεΐνη, η οποία βοηθά στη μυϊκή ανάρρωση και στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Φουλ σε πρωτεΐνη
Μια μελέτη δείχνει ότι τρεις μερίδες στραγγιστού γιαουρτιού παρέχουν 60 g πρωτεΐνης, που σε συνδυασμό με την προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει τη δύναμη, την πυκνότητα των μυών και τη μυϊκότητα του σώματος, σε σύγκριση με δίαιτες βασισμένες σε υδατάνθρακες.
Παράλληλα, το στραγγιστό γιαούρτι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή. Μελέτη που δημοσιεύεται στο δείχνει ότι η καζεΐνη μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη λευχαιμίας, καθώς και καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Τα ευεργετικά προβιοτικά
Επιπλέον, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το γιαούρτι γενικά προσφέρει μια πληθώρα βακτηρίων του γαλακτικού οξέος, όπως Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus johnsonii και Bifidus, τα οποία ενισχύουν την υγεία του εντέρου, βοηθούν στην παραγωγή πολύτιμων νευροδιαβιβαστών και συμβάλλουν στη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση στραγγιστού γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η καζεΐνη απορροφάται αργά και συμβάλλει στην έκκριση των πεπτιδίων GLP-1 και ΥΥ, που καταστέλλουν την όρεξη, όπως τα φάρμακα τύπου σεμαγλουτίδης. Η μακροχρόνια κατανάλωση στραγγιστού γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τη λιπώδη μάζα και να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Για καλά γεράματα
Επιπλέον, το στραγγιστό γιαούρτι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα οστά, καθώς περιέχει περίπου 175 mg ασβεστίου, το οποίο απορροφάται ταχύτερα από το ασβέστιο άλλων πηγών, όπως οι ξηροί καρποί. Μελέτη σε υπερήλικες δείχνει ότι η κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού συνδέεται με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων.
Το «αλλά»
Το στραγγιστό γιαούρτι είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη – κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο. Γι’ αυτό, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε την ένδειξη «χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Παράλληλα, όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό λιπαρών, τόσο το καλύτερο για τη μείωση του δείκτη μάζας σώματος.