Αστρονόμοι ανακάλυψαν αστέρι «ζόμπι» που περιστρέφεται αδιανόητα γρήγορα
Ένα αστέρι νετρονίων σε «κοντινό» γαλαξία είναι από τις πιο περίεργες περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.
Σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal αναφέρεται ότι μερικές χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη, στο κέντρο του Milky Way, ένα αστέρι νετρονίων περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του 716 φορές το δευτερόλεπτο, κάτι που το κατατάσσει στα ταχύτερα περιστρεφόμενα αντικείμενα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.
Τι είναι τα αστέρια νετρονίων
Τα αστέρια νετρονίων προκύπτουν από εκρήξεις σουπερνόβα που ακολουθούνται από βαρυτική κατάρρευση και είναι πιο πυκνά από τους λευκούς νάνους. Το συγκεκριμένο αστέρι έχει διάμετρο μόλις 12 km, αλλά είναι 1,4 φορές βαρύτερο από τον Ήλιο. Η απόσταση του αστεριού είναι 26.000 έτη φωτός, κάτι που σημαίνει ότι οι εκρήξεις που βλέπουμε σήμερα έγιναν πριν από 26.000 χρόνια. Συγκριτικά, το κοντινότερο αστέρι είναι ο Εγγύτατος Κενταύρου, που είναι μόλις 4,6 έτη φωτός.
«Μελετούσαμε θερμοπυρηνικές εκρήξεις από αυτό το σύστημα όταν παρατηρήσαμε κάποιες ταλαντώσεις, που μας έδειξαν ότι το αστέρι νετρονίων περιστρεφόταν 716 φορές το δευτερόλεπτο» εξηγεί ο Γκαουράβα Τζαϊσουάλ από το Πολυτεχνείο της Δανίας. «Το μοναδικό σύστημα που ξεπερνάει αυτά τα νούμερα είναι το PSR J1748–2446» προσθέτει.
Ισχύς εν τη ενώσει
Το αστέρι αυτό δεν είναι μόνο του, αλλά έχει και ένα συζυγές άστρο με το οποίο σχηματίζει ένα δυαδικό σύστημα ακτίνων-Χ, ονόματι 4U 1820-30. Το συζυγές άστρο σε αυτό το σύστημα είναι ένας λευκός νάνος στο μέγεθος της Γης και κινείται εξίσου γρήγορα, με μία περιστροφή κάθε 11 λεπτά, που είναι αριθμός-ρεκόρ για δυαδικό σύστημα.
Τα πραγματικά περίεργα
Κάπου εδώ, όμως, τελειώνουν τα προβλέψιμα και αρχίζουν τα περίεργα. Καθώς ο λευκός νάνος περιφέρεται γύρω από το άστρο νετρονίων, το τελευταίο του «κλέβει» μάζα. Όταν έχει μαζευτεί αρκετή πάνω στην επιφάνειά του, την εκτοξεύει σε μία θερμοπυρηνική έκρηξη που μοιάζει με ατομική βόμβα.
«Καθώς πραγματοποιούνται οι εκρήξεις, το αστέρι νετρονίων γίνεται 100.000 φορές φωτεινότερο από τον Ήλιο, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας» αναφέρει ο Τζερόμ Τσένεβεζ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το Πολυτεχνείο της Δανίας. Επίσης συμπληρώνει ότι «πρόκειται για ακραία γεγονότα που μας δείχνουν συναρπαστικές λεπτομέρειες για τα δυαδικά συστήματα και τον σχηματισμό οντοτήτων στο σύμπαν».
Το σύστημα, που βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη στο κέντρο του γαλαξία μας, έγινε αντιληπτό για πρώτη φορά το 2017, καθώς μέσα σε 4 χρόνια παρατηρήθηκαν 15 θερμοπυρηνικές εκπομπές ακτίνων Χ.