DNA από τρίχες του Μπετόβεν αποκαλύπτει ένα μυστικό 200 ετών
Τι σκότωσε τον Μπετόβεν; Γιατί ήταν κωφός; Και ποιο ήταν το μυστικό που αποκάλυψε η ανάλυση του γενετικού του υλικού;
Ο Μπετόβεν πέθανε τον Μάρτιο του 1827, μάλλον ως αποτέλεσμα πολλών νόσων. Τα άκρα του και η κοιλιά του ήταν πρησμένα, σύμφωνα με αναφορές της εποχής, και μετά βίας μπορούσε να αναπνεύσει. Σύμφωνα με όσα ξέρουμε σήμερα, είχε πιθανότατα ίκτερο.
Η διαθήκη του Μπετόβεν
Μάλιστα, σε ένα από τα γράμματα που άφησε πριν πεθάνει, υπήρχε μια διαθήκη, στην οποία παρακαλούσε τα αδέρφια του να διερευνήσουν την αιτία του θανάτου του. Μυστήριο αποτελεί και η αιτία της κώφωσής του. Ο συνθέτης εμφάνισε εμβοές σε πολύ νεαρή ηλικία, που σταδιακά μετατράπηκαν σε μειωμένη ανοχή στους δυνατούς ήχους και εντέλει σε απώλεια ακοής στις υψηλότερες συχνότητες σύμφωνα με το Science Alert.
Ηπατίτιδα, αλκοόλ, ηπατική ανεπάρκεια
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, αναφέρεται ότι η ομάδα του βιοχημικού Γιοχάνες Κράουζε από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας ανέλυσε τα ⅔ του συνολικού DNA του συνθέτη και βρήκε παράγοντες προδιάθεσης για ηπατική ανεπάρκεια και ηπατίτιδα Β. Και οι δύο αυτές νόσοι, σε συνδυασμό με τον αλκοολισμό του Μπετόβεν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφοροι φίλοι του Μπετόβεν είχαν κρατήσει ένα δείγμα τριχών του, καθώς ήταν συνήθης πρακτική εκείνη την εποχή.
Δηλητηρίαση με μόλυβδο
Το 2007, μια ιατροδικαστική μελέτη υποστήριξε τη θεωρία ότι ο θάνατός του οφείλεται σε δηλητηρίαση από μόλυβδο, ένα συμπέρασμα καθόλου απίθανο, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη έπιναν από δοχεία με μόλυβδο, ενώ οι ιατρικές θεραπείες περιελάμβαναν τη χρήση του στοιχείου.
Φυσικά, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα: Πώς κόλλησε ηπατίτιδα; Και πού οφείλονταν οι εντερικοί πόνοι και η κώφωση; Τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν, αλλά η ανάλυση DNA αποκάλυψε ένα μυστικό. Η ανάλυση του Υ χρωμοσώματος στο δείγμα μαλλιών και η σύγκρισή του με το DNA απογόνων του Μπετόβεν που ζουν σήμερα δείχνουν ότι σε κάποιο σημείο της γενεαλογίας του συνθέτη υπήρξε μοιχεία. «Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα γεγονός εξωσυζυγικής πατρότητας μεταξύ της σύλληψης του Χέντρικ Φαν Μπετόβεν το 1572 και της σύλληψης του συνθέτη το 1770», αναφέρει ο Τριστάν Μπεγκ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Με απλά λόγια, κάποιος από τους άμεσους προγόνους του συνθέτη είχε εξωσυζυγικές σχέσεις και ένα παιδί εκτός γάμου αναφέρεται στο Smithsonian Magazine.