Ξέρουμε πώς θα είναι η Γη σε 8 δισ. χρόνια - Σε ποιον πλανήτη θα μεταναστεύσει η ανθρωπότητα
Ο Ήλιος θα μπει στη φάση του κόκκινου γίγαντα σε ένα δισ. χρόνια, αλλά μπορεί να μην «καταπιεί» τη Γη, η οποία θα παγώσει.
Σε έρευνα που θα δημοσιευτεί προσεχώς στο Nature Astronomy, αναφέρεται ότι ο Ήλιος θα διέλθει από δύο φάσεις, τη φάση του κόκκινου γίγαντα και του λευκού νάνου, αλλά δεν θα απορροφήσει τη Γη όπως νομίζαμε παλιότερα. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει σε 1 δισ. χρόνια, να εξατμίσει τους ωκεανούς της Γης και να διπλασιάσει την απόσταση στην οποία περιφέρεται η Γη γύρω από τον Ήλιο.
«Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο»
Όλα αυτά έχουν προκύψει από τη μελέτη ενός πλανητικού συστήματος σε απόσταση 4.000 ετών φωτός, που αποτελείται από έναν λευκό νάνο με τη μισή μάζα του Ήλιου και έναν πλανήτη στο μέγεθος της Γης, ο οποίος είναι σε απόσταση διπλάσια από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Όλες αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν από αστρονόμους του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη.
Η απόκλιση της Γης από τον Ήλιο
Καθώς ο Ήλιος γερνάει, θα διασταλεί σχηματίζοντας έναν κόκκινο γίγαντα, απορροφώντας την Αφροδίτη και τον Ερμή. Καθώς θα χάνει μάζα, η βαρυτική έλξη που ασκεί στη Γη θα μειωθεί, κάτι που θα επιτρέψει στη Γη να κινηθεί σε μεγαλύτερη απόσταση. Ο κόκκινος γίγαντας θα απωλέσει τις εξωτερικές του στιβάδες, αφήνοντας μόνο έναν πυκνό πυρήνα, τον λευκό νάνο, που θα έχει μέγεθος όσο ένας πλανήτης και μάζα ενός αστεριού. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε περίπου 8 δισ. χρόνια από σήμερα.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Κέμινγκ Τζανγκ από το από το UC San Diego, εξηγεί ότι «δεν ξέρουμε ακόμα αν η Γη θα απορροφηθεί από τον κόκκινο γίγαντα σε 6 δισ. χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η Γη θα μπορεί να φιλοξενήσει ζωή για ένα ακόμα δισ. χρόνια, διάστημα στο οποίο οι ωκεανοί θα εξατμιστούν».
Πώς έγιναν οι παρατηρήσεις
Σε αυτό συμφωνεί και η Τζέσικα Λου, αναπληρώτρια καθηγήτρια αστρονομίας στο Μπέρκλεϊ. Το σύστημα που ανακάλυψε ο Κέμινγκ Τζανγκ είναι ένα παράδειγμα ενός πλανήτη σαν τη Γη, σε τροχιά αντίστοιχη της Γης, που επιβίωσε από τη φάση του κόκκινου γίγαντα του αστεριού του. Αυτό το πλανητικό σύστημα στο κέντρο του γαλαξία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2020, όταν πέρασε μπροστά από ένα μακρινότερο αστέρι και μεγέθυνε το φως του 1.000 φορές. Η βαρύτητα του συστήματος λειτούργησε σαν φακός και πολλαπλασίασε το φως του αστεριού στο υπόβαθρο.
Το μέλλον της ανθρωπότητας
Ο Τζανγκ είναι αισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας: «Καθώς ο Ήλιος θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας, η βιώσιμη περιοχή του διαστήματος θα μετακινηθεί εκεί που είναι σήμερα ο Δίας και ο Κρόνος. Πιστεύω πως σε αυτή την περίπτωση η ανθρωπότητα θα μπορέσει να μεταναστεύσει εκεί».