7 καρκινογόνα που βρίσκονται και στο δικό σας ψυγείο. Ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφύγετε!
Τι πρέπει να κάνετε για να μην πίνετε και τρώτε καρκίνο. Δυστυχώς κάποια είναι πολύ απολαυστικά.
Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 30% των καρκίνων οφείλεται γενικά στα τρόφιμα λόγω συσκευασίας, επεξεργασίας με χημικά συντηρητικά και πρόσθετα, αλλά και λόγω μαγειρέματος. Οι επιπτώσεις στον οργανισμό δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται χρόνια συστηματικής κατανάλωσης των επικίνδυνων τροφίμων. Ας δούμε ποιες είναι οι 7 πιο επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν καρκίνους και σε ποια τρόφιμα βρίσκονται.
Αφλατοξίνες
Οι αφλατοξίνες παράγονται από μύκητες (κυρίως ασπέργιλλο) που αναπτύσσονται σε αποθηκευμένους καρπούς, σιτηρά και όσπρια. Αυτές οι ουσίες συνδέονται με καρκίνο του ήπατος. Η διαχείριση της κατάστασης είναι περίπλοκη και εκτιμάται ότι 26.000 άνθρωποι που ζουν νότια της Σαχάρας πεθαίνουν κάθε χρονιά από έκθεση σε αφλατοξίνες.
Ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στα καυσαέρια και το τσιγάρο. Όμως πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι βρίσκονται επίσης στα ψητά και τηγανιτά κρέατα και γενικά σε όποια κρέατα ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη.
Νιτροζαμίνες
Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και τα χοτ ντογκ, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτροζαμινών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους του στομάχου, του οισοφάγου και του εντέρου.
Ακρυλαμίδιο
Οι τηγανιτές πατάτες, αλλά και όλοι οι τηγανιτοί υδατάνθρακες (π.χ. τηγανίτες και pancakes), ευθύνονται για πολλά είδη καρκίνων, ειδικά για καρκίνους των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Άλλες έρευνες αναφέρουν το ακρυλαμίδιο ως υπαίτιο για καρκίνους του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του στήθους.
Αλκοόλ
Είχαμε γράψει και προ καιρού ότι το ένα ποτηράκι την ημέρα είναι μύθος. Φαίνεται, όμως, ότι η συστηματική χρήση αλκοόλ όχι μόνο δεν ενισχύει την υγεία, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου, του ήπατος, του στήθους και του εντέρου.
Αρσενικό
Θα αναρωτιέστε πώς βρίσκεται αρσενικό στα τρόφιμα. Η απάντηση είναι ότι βρίσκεται σε όσα τρόφιμα έχουν να κάνουν με το νερό (π.χ. ρύζι ή θαλασσινά) αλλά και στο ίδιο το νερό. Γι’ αυτό προτείνεται πολύ καλό πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα και όχι υπερβολική κατανάλωση ποσότητας εβδομαδιαίως..
Τρανς λιπαρά
Όλα τα υδρογονωμένα έλαια, όπως η μαργαρίνη, το ηλιέλαιο, ακόμη και το ελαιόλαδο, είναι επικίνδυνα για την υγεία και συνδέονται με καρκίνο του στήθους και του προστάτη.
Το μυστικό για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων αυτών των ουσιών είναι να περιορίσουμε τα τρόφιμα που τις περιέχουν ή τους συγκεκριμένους τρόπους παρασκευής. Καλό είναι να αποφεύγουμε το τηγάνισμα όσο είναι δυνατόν, τα επεξεργασμένα κρέατα και να απέχουμε από το αλκοόλ.