Βελτιώστε μνήμη και σκέψη παίζοντας πνευματικά παιχνίδια λένε οι ειδικοί
Οι επιστήμονες προτείνουν μερικά λεπτά πνευματικής «γυμναστικής» της ημέρας με παιχνίδια.
Όσο μεγαλώνουμε, εξασθενούν οι γνωστικές λειτουργίες φυσιολογικά. Μπορεί να ξεχνάμε ονόματα, να σκεφτόμαστε λίγο πιο αργά, να μην είμαστε στο 100% της εγρήγορσής μας. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο ότι ο νευρικός ιστός από τον οποίο αποτελείται ο εγκέφαλος γίνεται λιγότερο πλαστικός, δημιουργούνται δηλαδή λιγότερες συνάψεις (συνδέσεις μεταξύ νευρικών κυττάρων) από όσες καταστρέφονται λόγω ηλικίας. Ένας άλλος λόγος είναι η έλλειψη πνευματικής άσκησης.
Τα καλά νέα είναι, σύμφωνα με τον Ντάκαρι Κίμπι, αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής στο USC Keck School of Medicine, ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αναμενόμενη γνωστική εξασθένηση. Το πρώτο πράγμα είναι να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας (ύπνος, διατροφή, άγχος κ.λπ.) και το δεύτερο να εντρυφήσουμε σε πνευματικά παιχνίδια.
Τα πνευματικά παιχνίδια, εξηγεί ο Κίμπι, ενεργοποιούν τα νευρικά δίκτυα και αυξάνουν την πλαστικότητα του νευρικού ιστού, βοηθώντας στη βελτίωση όλων των γνωστικών ικανοτήτων και ειδικά της μνήμης. «Οι γνωστικές προκλήσεις βελτιώνουν τη γνωστική εξασθένηση και επιβραδύνουν την εξασθένηση της μνήμης».
Η ισορροπία μεταξύ δυσκολίας και ενδιαφέροντος
Ο Δρ Γκάρι Σμολ, καθηγητής ψυχιατρικής στο Hackensack University Medical Center του Νιου Τζέρσι, λέει ότι «διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και απλές ασκήσεις βοηθούν και βελτιώνουν τη λειτουργία της μνήμης». «Το κλειδί είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ αυτών των παιχνιδιών», υποστηρίζει και τονίζει πως πάντα ενθάρρυνε τους ασθενείς του να κάνουν πνευματικές ασκήσεις που είναι ευχάριστες, έτσι ώστε να ζητούν περισσότερες.
Είναι επίσης σημαντικό να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ δυσκολίας και ενδιαφέροντος. «Το παιχνίδι πρέπει να μην είναι ούτε πολύ δύσκολο ούτε πολύ εύκολο. Αν το παιχνίδι είναι εύκολο, θα γίνει βαρετό, ενώ αν είναι δύσκολο, θα γίνει απογοητευτικό» και ο ασθενής θα χάσει το ενδιαφέρον του, εξηγεί ο Σμολ.
Πόση πνευματική άσκηση χρειάζεται
15 έως 30 λεπτά ημερησίως μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σε βάθος χρόνου, υποστηρίζει ο Κίμπι. «Το κλειδί είναι η διάρκεια. Όσο πιο συχνά και όσο πιο τακτικά, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα».
Κάποια παιχνίδια είναι καλύτερα από κάποια άλλα
Η ποικιλία είναι σημαντική, προκειμένου να διεγείρεται ο εγκέφαλος και η διαδικασία να είναι ευχάριστη. Οι ειδικοί προτείνουν σταυρόλεξα, σουντόκου, πόκερ και σκάκι. Η ιδανική αναλογία εξαρτάται και από το είδος της δουλειάς, λέει ο Σμολ. «Αν κάποιος κάνει μια ενδιαφέρουσα και απαιτητική δουλειά, μπορεί απλώς να χρειάζεται να χαλαρώσει. Αν κάποιος κάνει μια βαρετή δουλειά, πρέπει να βρει το παιχνίδι που του είναι ευχάριστο και ενδιαφέρον και να κάνει συστηματικά πνευματική “αεροβική” άσκηση».