Πότε μια σχέση γίνεται τοξική - Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια
Η έγκαιρη εκτίμηση της κατάστασης μιας σχέσης μπορεί να σας γλιτώσει από χρόνια συναισθηματικής κακοποίησης.
Οι σχέσεις είναι το πιο ουσιώδες ίσως κομμάτι της ζωής σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιείς, ακόμα και αν πρόκειται για τη σχέση με τους γονείς σας. Όταν μια σχέση γίνει τοξική, απειλείται η ύπαρξή και η ευτυχία σας. Πολλές φορές και η ασφάλειά σας.
Είναι σημαντικό να ξεχωρίσετε όμως τα προβλήματα και τις αντιδικίες σε μια σχέση από την κακοποίηση. Η κακοποίηση είναι κάτι συστηματικό, που γίνεται επί τούτου για να σας βλάψει, να σας υπονομεύσει και να σας προκαλέσει ψυχολογικό πόνο. Συνήθως η τοξικότητα στους ανθρώπους είναι θέμα χαρακτήρα και μπορεί οι ίδιοι να μην το αντιλαμβάνονται.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας τοξικής σχέσης;
Έλλειψη υποστήριξης: δεν υπάρχει ενθάρρυνση, αλλά υποτίμηση και υπονόμευση.
Διαρκής δυστυχία: συνεχείς εντάσεις, διαφωνίες και διαρκής απογοήτευση.
Έλλειψη επικοινωνίας: κάθε προσπάθεια διαλόγου καταλήγει σε προσβολές, χαρακτηρισμούς και κατηγορίες.
Χειριστικές συμπεριφορές: ο χειριστικός σύντροφος προσπαθεί να επιβληθεί και να προωθήσει την ατζέντα του.
Παραμέληση: δεν υπάρχει κατανόηση των συναισθηματικών αναγκών.
Πώς μπορείτε στην πράξη να αναγνωρίσετε μια τοξική σχέση;
Διαφωνίες από το πουθενά
Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν ομαλά, αλλά ένα από τα πιο ενδεικτικά χαρακτηριστικά ότι μια σχέση έχει γίνει τοξική είναι όταν οι διαφωνίες ξεκινούν από το «πουθενά». Ο τοξικός σύντροφος εκμεταλλεύεται κάθε περίσταση για να προκαλέσει διαφωνία ακόμα και για ασήμαντα θέματα. «Αν νιώθετε ότι ανησυχείτε για να μην “τσιγκλήσετε” τον σύντροφό σας», τότε αυτό είναι ένα δείγμα τοξικότητας λέει η Μπρουκ Κιλς, Διευθυντής Κλινικών Υπηρεσιών στο Lighthouse Recovery.
Φόβος να θέσετε όρια
Συναφές με το προηγούμενο είναι ότι μπορεί να φοβάστε να θέσετε όρια για να μην προκαλέσετε τον σύντροφό σας. Αυτός «ο φόβος προέρχεται από την ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει ο άλλος, αν θα απορρίψει τα συναισθήματά σας, ή να σας μειώσει που τα εκφράσατε» λέει η Κιλς. «Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι η γνώμη σας δεν ενδιαφέρει και να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης».
Αλλοίωση της πραγματικότητας
Αυτή είναι μια ιδιαίτερη μορφή κακοποίησης κατά την οποία ο τοξικός σύντροφος μονίμως χρησιμοποιεί ψεύτικες πληροφορίες ή αμφισβητεί την αντίληψή του άλλου για διάφορα γεγονότα. Η Μπρουκ Κιλς εξηγεί ότι «σε μια τοξική σχέση, ο ένας σύντροφος αρνείται ότι είπε κάτι μειωτικό, κατηγορεί τον άλλο ότι υπεραντιδρά, και τον κάνει να αισθάνεται ότι φταίει για όλα».